Danmarks Statistik har her til morgen offentliggjort overnatnings-tallene for første halvår i danske hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og lystbådehavne.
De viser næsten en fordobling i forhold til 2021. Nemlig 15,5 millioner overnatninger mod 8,0 mio. i de første seks måneder af sidste år.
Antallet af overnatninger ligger sågar over 2019, der var det sidste normale rejseår før Corona. I forhold til 2019 havde Danmark 1,2 millioner flere overnatninger – svarende til en stigning på otte procent.
Tallene fra Danmarks Statistik dækker både danske og udenlandske overnatninger, og det er især danskere, som præger fremgangen. Der er stadig mange danskere, som har fået smag for at holde ferie i eget land.
VisitDenmark, der er Danmarks nationale turistbureau, vurderer, at 2022 kan ende med at blive et rigtig godt år:
Fortsætter den positive udvikling som nu, er der endda mulighed for, at de udenlandske overnatninger allerede i år kan komme i nærheden af tallene fra 2019 – altså før pandemien.
Alligevel sporer man lidt nervøsitet hos VisitDenmark. Den skyldes udviklingen i Tyskland, hvor langt de fleste udenlandske turister i Danmark kommer fra.
På grund af inflationen og den økonomiske krise syd for grænsen som følge af gas-lukningen fra Rusland frygter danske turist-managers, at tyskerne vil blive hjemme i de kommende måneder.
Derudover bør VisitDenmark også være bekymret over tallene for krydstogt-turister. De er faldet med 30 procent eller 300.000 gæster i år, fordi skibene ikke længere kan besøge russiske Skt. Petersborg på deres togter i Østersøen.
Netop udsigten til at kigge forbi Skt. Petersborg har været det store trækplaster for amerikanske krydstogt-gæster, der typisk har taget København som udgangspunkt for deres cruise i de østlige farvande.
Ifølge Berlingske Tidende regner Københavns Havn nu med, at kun 300 krydstogtskibe med 700.000 gæster vil lægge til i hovedstaden i år – mod først forventet en million passagerer.
Krydstogt-turister lægger typisk over en milliard kroner i Danmark om året, så optimismen, der skinner igennem de nye tal fra Danmarks Statistik, føles ikke overalt.’
VisitDenmark fortæller, at der samlet set var 24,5 millioner overnatninger i årets første seks måneder. Det er 13 procent flere end i perioden januar til juni 2019.
De udenlandske overnatninger er gået frem med 4,2 procent, og de skyldes primært tyskere i danske feriehuse. Også hollænderne er vendt tilbage til Danmark i store antal:
”Det er glædeligt at se, at det går så godt med de udenlandske overnatninger. Det giver håb om, at vi kan tjene nogle af de penge hjem, som gik tabt under Corona. Den pandemi har kostet dansk turisme 59 milliarder kroner i omsætning,” siger adm. direktør Jan Olsen fra VisitDenmark.
Årets første sommermåned juni ligger 13,2 procent over samme periode i 2019. Fremgangen skyldes mest danskere – 21 procent – mens antallet af udenlandske overnatninger er gået frem med seks procent.
Det er overvejende turisterne i kyst- og natur-turisme, som bidrager til væksten i udenlandske overnatninger. Der var i første halvår 2022 16 procemt flere udenlandske overnatninger i feriehusene end i 2019, og udenlandske camping-overnatninger voksede med hele 21,5 procent.
Når det gælder hotellerne, er der samlet set en fremgang på 3,2 procent siden 2019. Opturen dækker dog over et fald i de udenlandske overnatninger på 17 procent og en fremgang på 18 procent i de danske. De oversøiske markeder som f.eks. USA eller Kina ligger alle under 2019 niveau.
I de danske storbyer er det også de tyske overnatninger, der ligger i front. Tyskerne er således i dag den største udenlandske kundegruppe i København, som trods vækst i år fortsat mangler internationale overnatninger. År til dato har der været 309.000 tyske overnatninger i København.
Under Corona var det danskerne, der skabte væksten og holdt hånden under dansk turisme. Det ser ud til at være slut nu, hvor danskerne igen har mulighed for at rejse sydpå til Middelhavet på solferie.
De nye tal fra Danmarks Statistik afslører således, at antallet af danske overnatninger i danske feriehuse er faldet med 43 procent i forhold til første halvår af 2021. Det er dog stadig 40 procent flere end i 2019 – før Corona….
(Indledningsfoto til artiklen: Robin Skjoldborg / VisitDenmark)
Skriv et svar