At stå på ski er en fantastisk ferieform, der hvert år lokker hundrede-tusinder af danskere til vintersport-centrere i Alperne og til bjergene i vores nabolande Sverige og Norge.
Uheldigvis er skisport også en hård fysisk udfordring. Især, hvis man glemmer at træne i forvejen og sørge for, at man er i god form, inden de to brædder bliver spændt på.
Det er i høj grad også noget, som Falck mærker. Hvert år går det galt, og flere hundrede danskere skal Falck hente hjem med fly, tog og busser i Østrig, Schweiz, Italien og Frankrig.
I år har Falck booket 27 fly til formålet. De skal hjælpe mellem 400 og 500 danskere hjem med fly, som er kommet til skade på deres skiferie i Alperne.
De første tre Falck fly har allerede været i luften og hentet de første uheldige danske skiturister hjem. De fjerde fly lettede tidligere i dag onsdag.
Sidste år var knap halvdelen af de tilskadekomne med et af Falcks specialfly, mens den anden halvdel blev sendt hjem med almindelige rutefly og arme og ben i gips.
Erfaringerne fra tidligere år viser, at de fleste afgange med Falck-fly vil foregå fra Innsbruck og Salzburg i Østrig.
Flyene er små og derfor mere fleksible end rutefly. Derfor kan de også sagtens flyve fra Grenoble eller München, hvis behover ligger dér.
I Norge og Sverige har Falck til gengæld ikke så ofte brug for sine specialfly. Herfra bliver de tilskadekomne typisk fragtet hjem i sygetransport-biler.
De typiske skader, Falck ser, er forvridninger på knæene og skader på underbenene. Den type skader står for 70 procent af skiskaderne. 30 procent af kvæstelser på arme, skuldre og ribben.
Til gengæld oplever Falck ikke længere så mange hovedskader som i gamle dage. Formentlig fordi danskerne er blevet meget bedre til at bruge skihjelm.
Generelt ser Falck ikke mange hovedskader, hvilket nok skyldes at danskerne er blevet gode til at bruge skihjelm.
Falck har et stort og internationalt netværk med 60.000 hospitaler, læger, flyselskaber osv. De hjælper med til at vurdere, hvilken metode det er bedst at transportere uheldige danskere hjem på.
Global Assistance hos Falck er Nordens største rejse- og sikkerheds-assistance-leverandør. Divisionen har 600 medarbejdere og afdelinger overalt i de lande, hvor mange danskere rejser til.
Derfor oplever Falcks specialister meget andet end uheld på ski. Det kan f.eks. også være ældre, som dehydrerer på vandreture i Jordan, angst-tilfælde på charterrejsen eller bjergbestigere, som aldrig nåede toppen….
(Indledningsfoto til artiklen: HansMartinPaul / Pixabay)
Skriv et svar