Mange danskere vil kunne huske, da det stærkeste symbol for den kolde krig faldt den 9. november 1989.
Billederne af de første Trabi’er – østtyskernes pruttende og osende lille bil – som kørte gennem de ellers stærkt bevogtede grænse-overgange i Berlin-muren – blev sendt ”live” på dansk tv.
Nogle af os tog straks aften-toget fra København til Berlin for at opleve det historiske øjeblik på nærmeste hold.
Billederne af utroligt glade østtyskere, der krøb op på toppen af den forhadte betonmur, står for mange af os mejslet i hukommelsen.
Også fordi de blev modtaget med åbne arme, kys, knus og blomster af vesttyskerne på den anden side af beton og pigtråd.
Mange af dem forærede straks de ankommende landsmænd fra øst nogle d-mark sedler, så de kunne købe lidt ind af de ting, som de havde måttet savne i så mange år.
Tyskland blev først genforenet officielt et år efter – den 3. oktober 2020 – men murens fald vil stå som dagen, hvor det frie Europa pludselig blev meget større.
Siden har Tyskland prøvet at integrere det gamle DDR med vestens BRD. Med lidt skiftende held må man sige som iagttager, der bor i nabolandet.
Selv den unge generation af tyskere i de ”nye lande”, som tyskerne kalder det tidligere DDR. Som slet ikke har oplevet genforeningen selv. Den føler sig nogle gange behandlet som anden klasses tyskere. Med rette eller urette.
”Wessierne” – vesttyskerne – kan til gengæld se frem til en fest, hvor der bliver trykket på alle tangenterne. Også på tåre-kanalerne.
Desuden kan de glæde sig over, at de ikke længere skal betale den ekstra skat, som de har været pålagt siden genforeningen. Den har gjort, at alle tyskere har været med til at integrere Tyskland og bygge infrastrukturen op til moderne niveau i den østlige del af riget.
Stor sejr for turismen
Turist-industrien er et af de områder, som virkelig har vundet på de begivenheder, der foregik for 30 og 29 år siden.
Berlin-murens fald betød nemlig en åbning ind til en ukendt verden fra vest mod øst for millioner af internationale turister. Således er antallet af gæster fra udlandet i Tyskland steget fra 34,7 millioner i 1993 til 87,7 mio. sidste år.
De nye delstater i øst har fået en stor andel af denne fremgang. I 1993 besøgte 3,4 millioner internationale turister den gamle øst-zone. I 2018 var tallet vokset til 20,5 mio. Heraf hentede Berlin alene 15,1 millioner internationale overnatninger sidste år.
Bedre image blandt turister
I de 30 år har turister også ændret syn på Tyskland,. Landets image som rejseland er blevet meget bedre.
I dag er Tyskland Europas rejseland nummer ét, når det gælder kultur, byferie, messer og kongresser. Tyskland ligger samtidig på førstepladsen hos de 15- til 24-årige.
Turismen i det samlede Tyskland har også nydt godt af genforeningen. I dag er der tre millioner arbejdspladser i turist-industrien.
Murens fald åbnede for seværdigheder inde bag jerntæppet, som de færreste fra vesten kendte til forinden. Mange af dem er siden blevet renoveret eller genopbygget i ny glans.
Det gælder f.eks. store dele af Dresdens Altstadt, der blev fuldstændig smadret af bombardementerne under anden verdenskrig.
Tag en tur til Dresden, hvis I interesserer jer for gammel kunst og arkitektur. Alene den genopførte Frauenkirche og det renoverede slot med sine kunstværker er rejsen værd.
Berlin har samtidig gen-erobret sin gamle status som Europas hovedstad, som byen havde i begyndelsen af det 20. århundrede og i mellemkrigs-tiden.
I dag er Berlin også blevet en stærk magnet for unge. Kunstnere, studerende og ikke mindst iværksættere. Berlin er Europas største hotspot for start-ups.
Den internationale anerkendelse har heller ikke ladet vente længe på sig: Før 1989 havde otte steder i det gamle Vesttyskland titel af UNESCO Verdensarv.
I dag har 46 steder i Tyskland den titel – heraf 14 i det tidligere DDR.
En foreløbig oversigt over alle de events og arrangementer, der holdes i anledning af 30-året for Murens fald, kan studeres her….
Skriv et svar