Meget præcist til optakten af den store sommerferie sæson i Europa, har EU-kommissionen og en række forbruger-organisationer taget dele-bolig-platformen Airbnb i deres sigtekort.
Priserne er for uklare for brugerne, og Airbnb’s forretnings-betingelser støder mod EU’s regler – meddelte EU-Kommissionen i går.
Hvis ikke Airbnb retter op på sine metoder inden slutningen af august, kan EU-myndighederne gribe ind med store bøder.
Airbnb svarede straks, at man tager problemet meget seriøst – og at man samarbejder med myndighederne om at ordnet klage-punkterne.
Et af EU’s punkter er, at Airbnb brugere ikke altid kan se den endelige pris for deres leje af en bolig, når de bruger den populære portal.
EU’s regler siger, at totalprisen skal vises med det samme – inklusive gebyrer. I dag vil mange brugere se en lavere lejepris, når de søger på Airbnb – og den endelige pris dukker først op meget senere i booking processoren. Det er ulovligt, siger EU’s forbruger-kommissær Vera Jourova.
Et andet ankepunkt er, at Airbnb skal markere mere klart, om boligen udlejes af private eller af en professionel. EU har nemlig forskellige regler for de to kategorier.
Endelig kræver EU, at Airbnb foretager en række ændringer i sine forretnings-betingelser. Det gælder især omkring klagemuligheder og erstatning for skader.
Airbnb blev stiftet i 2008 og er i dag verdens største online platform til dele-boliger. På verdensbasis tilbyder Airbnb boliger i 34.000 byer.
I Danmark er Airbnb også ekstremt populær. Over 30.000 danskere lejede ud via Airbnb i 2017 og skaffede på den måde 900.000 primært udenlandske gæster et billigt tag over hovedet, mens de besøgte vores lille land.
I maj var Danmark det første land i verden, hvor Airbnb indledte et direkte samarbejde med skattemyndighederne om rapportering af udlejernes indtægter. Desuden fik danskerne klarere regler for, hvor mange dage om året de må udleje deres værelser, lejligheder eller hele huse via Airbnb og andre lignende services.
Airbnb er nemlig slet ikke alene på markedet, selvom portalen er den absolut mest kendte. Af samme grund må Airbnb tage alle slagene, selvom portalens rivaler formentlig slås med de samme problemer.
Bl.a. reklamerer hotels.com med, at deres portal faktisk har flere dele-lejligheder i tilbud end Airbnb – selvom hotels.com normalt forbindes med hotelværelser og ikke private boliger.
Hvis man kigger på bl.a. busserne i det københavnske bybillede, vil man i øjeblikket se hotels.com markedsføre sine dele-services over for danskerne. Som en klar konkurrent til Airbnb.
I et svar på EU-kommissionens anklager forklarer Airbnb, at man altid bestræber sig på at være transparent over for både leje og udlejere:
”Gæsterne bliver informeret om alle gebyrer inkl. service udgifter og skatter, inden de bekræfter deres booking på Airbnb.”
EU og forbruger-organisationen mener imidlertid ikke, at det sker tidligt nok i processen. Den endelige lejepris skal fremgå af skærmen med det samme, når man klikker på en bolig, der ser interessant ud.
Konkurrenter, skat og EU er langt fra de eneste udfordringer, som Airbnb har måttet slås med i de seneste par år. Portalens enorme succes har skabt både misundelse og problemer med størrelsen.
Således har adskillige storbyer verden over forsøgt at begrænse Airbnb’s udbredelse, fordi husejere hellere vil udleje til turister via Airbnb end til lokale indbyggere. Det tjener de flere penge på.
Storbyer som Amsterdam, Barcelona eller Paris har sat grænser for, hvor mange lokale boliger der må udlejes via Airbnb. Det samme har f.eks. Palma på Mallorca. Også i Berlin og København har politikerne diskuteret mulige grænser.
Skriv et svar