(Opdateret) Hvis du har købt flybilletter til British Airways mellem den 21. august og den 5. september, bør du kontakte din bank eller dit kreditkort selskab så hurtigt som muligt.
Det store engelske flyselskab er nemlig ramt af en data-skandale, hvor informationer om 380.000 British Airways kunder er stjålet af hackere.
Lækagen omfatter ikke rejsedata eller personlige informationer fra kundernes rejsepas. Til gengæld kan private oplysninger om navn, bank og kreditkort være ramt.
De berørte passagerer skal have booket billetter direkte på British Airways’ hjemmeside eller via flyselskabets app – og kun i den nævnte periode.
Ud over at kontakte sin bank, hvis man har mistanke om, at ens data er stjålet, bør kunder ændre password på deres profil på British Airways webside.
Ifølge flyselskabet er hullet i it-systemet lukket, og British Airways kunder kan nu trygt booke billetter online igen.
Passagerer er ramt, der har købt billetter mellem den 21. august kl. 22:58 og den 5. september kl. 21:45 London tid.
De vil ikke få problemer med at checke ind på disse afgange. Kun bankdata kan være stjålet – hvilket selvfølgelig er alvorlig nok – men ikke data, som British Airways bruger til billetter og fly.
Flyselskabet er i gang med at kontakte de mange tusinde kunder, som kan være berørt af data-tyveriet.
Hvis man opdager, at der sker underlige ting på ens konto – og straks anmelder det til sin bank eller sit kreditkort selskab – vil man normalt blive holdt skadesfrit.
Det bekræfter den store danske kort-udbyder Nets også over for flere danske medier. Nets anbefaler, at man straks spærrer sit kreditkort, hvis man får en e.mail fra British Airways.
British Airways understreger samtidig, at ”alle ramte kunder vil få fuld kompensation, og vi vil betale for et konto check.”
Ud over alle erstatninger til passagererne risikerer British Airways også at rende ind i en milliard-stor bøde fra EU. Det kommer nemlig an på, om EU anser datalækket for at være en overtrædelse af de for nyligt indførte GDPR regler for beskyttelse af personers private oplysninger i virksomheders databaser.
I den forbindelse kan EU udstede bøder op til fire procent af virksomhedens omsætning. I British Airways’ tilfælde vil det være 490 millioner pund eller ca. 4,1 milliarder kroner.
Flyselskabet vil ikke oplyse, hvordan data-indbruddet blev opdaget. Det er anmeldt til politiet, og British Airways har sat sikkerheds-eksperter i gang med at finde ud, hvor lækagen kunne ske….
Skriv et svar