Da amerikanske astronauter besøgte månen med Neil Armstrong i spidsen tilbage i 1969’erne og 70’erne, kunne man vel ikke kalde dem for turister. De var jo rejst derop i embeds medfør, og de var på arbejde med at indsamle prøver og udføre eksperimenter, mens de befandt sig på månen.
Helt anderledes bliver det med den 42-årige japaner Yousaku Maezawa. Han vil som den første turist flyve rundt om månen i 2023. Med en billet, han har betalt af egen lomme.
Maezawa skal rejse med en Big Falcon raket fra Elon Musks private rumfarts-firma SpaceX. Musk er den samme mand, der står bag de elektriske Tesla mobiler og gigantiske batterier, der opsamler sol-energi i f.eks. Australiens ørken. Om natten kan batterierne så give strøm til en hel landsby.
Hvor dyr flybilletten til månen og retur er, vil hverken Maezawa eller SpaceX afsløre. Betalingen bliver der næppe problemer.
Maezawa har tjent en formue på sin online modebutik Zozotown. Han vurderes i dag til at være Japans 14. rigeste person med en netto-formue på 23 milliarder kroner.
Maezawa er samtidig en stor kunst-elsker, der bruger mange penge på at støtte kunstnere og købe deres værker op.
Han har derfor meddelt, at han vil tage seks til otte kunstnere med på sin måne mission. De rejser gratis, hvis de lader sig inspirere af turen og skaber mesterværk, som kan lokke drømmeren op i os alle – når de forhåbentligt vender velbeholdent tilbage til Jorden.
Amerikanske medier stiller sig dog lidt skeptiske over for Elon Musks og den japanske milliardærs planer.
Dels er Musk kendt for at prale lidt voldsomt, så man aldrig rigtigt ved, hvad der er sandt og usandt i hans påstande.
Dels har Musk og SpaceX allerede fortalt for et par år siden, at de havde en kontrakt med de første måne-turister, der skulle afsted på rejsen her i oktober 2018. Det sker helt åbenlyst ikke, men først om måske fem år.
På den anden side har SpaceX bevist, at man kan udvikle gen-brugelige rumraketter, der lander næsten som en helikopter, når de returnerer til jord-overfladen.
SpaceX lejer i dag plads på sine Falcon 9 raketter til virksomheder og regeringer, der skal have satellitter sendt op i omløb.
Næste trin – ud over den første ”måne bus” – bliver at bygge verdens største raket. Den hedder BFR (Big Falcon Rocket) og skal kunne flyve mellem planeterne i vores solsystem.
Det er med en BFR raket ”i røven”, at Yousaku Maezawa og hans kunstner venner rejser til månen i 2023. Hvis de kommer afsted.
Det seneste menneske, som har betrådt månens overflade, var med Apollo 17 i december 1972. I alt har kun 24 mennesker haft den oplevelse. Plus naturligvis alle dem, der har rejst til månen og andre planeter i science fiction bøger og film….
Skriv et svar