Det er ikke kun private turister, der kan være urolige for, om det er farligt at rejse til bestemte lande.
Det er virksomheder, offentlige myndigheder og regeringer bestemt også, inden de sender repræsentanter og topfolk udenlands.
Adskillige konsulent firmaer tjener godt på at rådgive omkring politisk uro, kriminalitet, krige eller terror risiko.
Naturkatastrofer som jordskælv i Japan eller hurricanes i USA bliver der naturligvis også spurgt om. Det samme gælder eventuelle sundhedsfarer som f.eks. de aktuelle rabies udbrud i flere lande.
Så – hvor er det sikkert at rejse til i 2019? Hvilke lande skal man holde sig langt væk fra? Og hvor bør man tage ekstra forholdsregler, inden man tager flyvemaskinen dertil?
International SOS og sikkerheds-specialisterne fra Control Risk har i dag udgivet deres årlige ”Travel Risk” verdenskort.
Det nye 2019 kort vurderer alverdens lande ude fra deres sikkerheds- og sundheds-mæssige risici.
Det henvender sig i særlig grad til forretningsfolk, der ofte vil være mere i farezonen end almindelige turister.
International SOS med hovedsæde i London og Singapore hjælper business-folk med forberedelserne til udlandsrejser, tracking, vurdering og informationer fra lokalt ansatte medarbejdere.
Oplysningerne kan selvfølgelig også være praktiske for turister – sammenholdt med den rådgivning, som rejsebureauer, flyselskaber og udenrigsministeriets hjemmeside kan give.
Danmark, Island, Norge, Finland, Schweiz og Grønland hører til verdens mest sikre lande at besøge. De har alle fået en grøn karakter med markeringen ”ubetydelig risiko” på det nye Travel Risk verdenskort for 2019.
Næstbedste vurdering får de fleste europæiske lande plus USA og Australien, mens f.eks. Tyrkiet, Rusland, Indien og Brasilien må nøjes med en rating som ”medium risk” lande.
Meget farligt er det til gengæld at færdes i mange lande i Mellemøsten eller i afrikanske lande som Libyen og Mali. De er markeret som blodrøde på verdenskortet.
I Afrika, Asien og Mellem-amerika er der desuden mange rødt indikerede lande, der har en ”høj risiko” at rejse i. Det gælder f.eks. Mexico, Venezuela, Pakistan og Bangladesh.
Generelt set er det heldigvis blevet mindre farligt at rejse i udlandet i det seneste år, fortæller eksperterne fra SOS International og Control Risk. De to organisationer har derfor kunnet ændre farven til det bedre på en række lande i forhold til det et år gamle verdenskort for 2018..
Det gælder f.eks. lande som Kenya, Georgien og Aserbajdsjan, mens risikoen desværre er blevet større i bl.a. Mexico, Nicaragua og Malediverne.
Saudi Arabien og Brasilien placeres i øjeblikket som ”medium farlige” at rejse til, men den øjeblikkelige politiske situation kan hurtigt ændre farven fra orange til rød i de kommende måneder.
I Brasilien skyldes det valget af den højre-radikale Jair Bolsonaro til ny præsident, mens det ekstra vågne øje med Saudi Arabien forklares med den øgede rivalitet med Iran.
Brasilien er ellers et meget populært rejseland, mens Saudi Arabiens unge hersker gør sig store anstrengelser for at gøre sit land til et turist mekka i stil med naboerne fra Ægypten og Emiraterne….
Skriv et svar