I disse dage sætter danskerne en masse dejlig julemad til livs. Som regel er der rigeligt af den, for ingen kok eller vært for en julefest ønsker, at nogen skal gå sulten fra bordet.
Omvendt er der også en risiko for, at en pæn del af julemaden havner i skraldespanden.
Det er et problem, som ikke kun kendes i private danske hjem. Også hoteller med morgenmads-buffet kender situationen.
Den store Scandic-kæde af hoteller har nu i et år fokuseret på at minimere madspildet fra sine restauranter i samarbejde med organisationen Too Good To Go.
Siden slutningen af 2017 har Scandics 26 hoteller i Danmark reduceret deres madspild med mere end 18 tons fødevarer fra morgenmads-buffet’erne. Det svarer til 36 tons CO2 udledning eller 45 danske familiers årlige elforbrug.
Genbruget sker via Too Good To Gos smartphone app, hvor interesserede hver dag kan købe en måltidsboks med resterne fra det lokale Scandic hotels morgenmads-buffet.
Jyderne genbruger bedst
Nu har Scandic og Too Good To Go brugt statistikkerne fra den populære app til at finde ud af, hvilket af kædens hoteller der er bedst til at genbruge deres morgenmad.
Det blev en sikker sejr til det vestlige Danmark:
- Scandic Aarhus City – 2.170 måltider
- Scandic Bygholm Park i Horsens – 1.930 måltider
- Scandic Olympic i Esbjerg – 1.500 måltider
På Scandics 13 hoteller i Jylland har gæsterne ”reddet” samlet 15.500 måltider mod knap 6.400 på kædens sjællandske hoteller. Fynboerne har afhentet lidt over 1.200 morgenmads kasser i det seneste år.
Scandic har for nylig udvidet sin del af Too Good To Go app’en, så kunder kan bestille boksene døgnet rundt og afhente dem om formiddagen, når hotellernes buffet lukkes. Dét har øget efterspørgslen med over 20 pct.
Danskerne har set det grønne lys
Danskerne har i det hele taget opdaget fordelene i at genbruge madvarer, der ellers ville være røget ud med affaldet. Over én million har således hentet Too Good To Go app’en ned på deres mobil.
Dertil kommer, at flere og flere restauranter, caféer, bagerier og supermarkeder følger Scandics eksempel og melder sig under fanerne hos den initiativrige danske Too Good To Go virksomhed. Den har i dag 1.798 forretninger registreret i sin app.
Ifølge Too Good To Go smider danskerne over 700.000 tons mad ud i skraldespanden. Det svarer til vægten af syv Marmorkirker i København.
Siden organisationen uddelte sin første lykkepose med overskudsmad i 2016, er flere end 2,7 millioner måltider ”reddet” alene i Danmark.
Det gør Too Good To Go til verdens største online markedsplads for overskudsmad. Spildet af danskernes gode mad har en værdi af 13,5 milliarder kroner om året inklusive moms og afgifter.
25 år med grønne initiativer
Den svensk-ejede Scandic hotelkæde indledte sit strategiske arbejde med grønt miljø helt tilbage i 1993. Mange år før den almindelige dansker tænkte i bæredygtighed.
For 25 år siden introducerede Scandic ideen med ”hæng dit håndklæde op.” Det appellerede til, at hotelgæsten kan bruge sit håndklæde på værelset mere end én gang, inden han eller hun sender det til vask.
Siden 1996 har Scandic hotellerne nedbragt deres CO2 udledning med 60 pct. Målet er, at Scandic i 2020 skal være den hotelkæde, der har det laveste kulstof-fodspor.
Scandic hotellerne er de eneste i Danmark, der er Svanemærkede af Miljømærkning Danmark….
Skriv et svar