For mange mennesker er det en drøm at købe et sommerhus i Italien eller måske flytte fast ned til de varme temperaturer, den gode pasta, de grønne olivenlunde, den dejlige vine og de mange små Fiat biler på veje og gader.
Det lyder dyrt, vil mange læsere sikkert svare. Ganske rigtigt. Italien kan være kostbar at købe ejendom i – hvis man vælger de mest eftertragtede byer og landskaber.
Men det kan også være helt omvendt. Faktisk kan man få penge for at flytte til knap så overrendte dele af støvlelandet.
I de senere uger hare flere småbyer og regioner været ude med tilbud, der skal lokke flere udlændinge til.
Nogle kræver dog, at tilflytterne skal være forholdsvis unge familier med børn. Andre kræver, at man skal have én euro med i lommen for at kunne købe et malerisk sommerhus – plus en større sum til at renovere hytten.
Ligesom mange danske småbyer er italienerne ramt af langsom affolkning. De unge indbyggere flytter til storbyerne, fordi chancerne for en karriere er større her – og naturligvis også udvalget af underholdning, sport og uddannelse.
Det seneste nye eksempel kommer fra landsbyen Locana i det nordvestlige hjørne af Italien. Locana ligger tæt på både Frankrig og Schweiz.
Selvom Locana både er smuk og gammel og meget italiensk, har byen kun 1.500 indbyggere lige nu. For 15 år siden var det 7.000. Kun 10 fødsler blev registreret i 2018 mod 40 dødsfald.
Det har ifølge nyhedstjenesten CNN fået borgmester Giovanni Bruno Mattiet til at gå lettere panik. Han vil betale unge familier op til 9.000 euro eller næsten 69.000 kroner for at flytte til Locano. Desuden skal bystyret nok være hjælpe med at finde en passende bolig.
Locana er dog ikke interesseret i at få pensionister. Dem har byen for mange af i forvejen. Nej – tilflytterne skal være unge familier med mindst ét barn – gerne flere eller nye i planlægning. Desuden skal familierne have en årlig indtægt på mindst 6.000 euro. Borgmesteren vil have skatteydere – ikke sociale tilfælde.
Byen har snesevis af lukkede butikker, barer og restauranter. De venter bare på nye ejere med friske ideer. Så går lysten i den retning, kunne den nord-italienske landsby måske være en idé.
Storbyen Torino ligger kun 49 kilometer væk. Her er job-udvalget større, og afstanden er ikke længere, end hvad mange danskere pendler hver dag.
Ud over affolkningen har borgmesteren dog et ekstra problem. Det er nabobyen Borgomezzavalle, som også er på jagt i udlandet efter nye indbyggere.
Borgomezzavalle sælger i øjeblikket huse med have for én euro. Dertil kommer, at det lokale bystyre vil betale 1.000 euro for hver nyfødt borger og yderligere 2.000 euro i tilskud, hvis nybyggerne åbner et eget firma eller en forretning.
Én-euro huse kan man finde mange steder i Italien – som regel altid i kommuner og byer, der ligger lidt afsides og føler sig overset i det italienske samfunds udvikling.
Det gælder f.eks. i Gangi, der ligger mellem Palermo og Catania på Sicilien Bymidten er fra Middelalderen, og Gangi ligger smukt på en klippe med fin udsigt til vulkanen Etna.
Udlændinge har købt over 100 huse i Gangii i de seneste par år. Alle har fået dem for én euro, men med den forpligtelse at de skal renovere dem indenfor tre år. Til det formål skal de lægge en bank.garanti på 5.000 euro.
Den negative befolknings-udvikling er stoppet i Gangi, der har 6.700 indbyggere. Derudover hjælper de udenlandske tilflyttere med til at øge værdien af det historiske bycentrum, og lokale håndværkere har fået mere at lave….
Skriv et svar