Det er snart 60 år siden, at Dalai Lama måtte flygte fra sit hjemland Tibet. For at undgå uro i den anledning har de kinesiske myndigheder spærret for udenlandske turisters adgang til bjerglandet frem til den 1. april.
Tibet har fungeret som en autonom region af Kina, efter at kinesiske tropper marcherede ind i landet i 1965. Siden har landet i Himalaya været mere eller mindre lukket for udlændinge i perioder.
For 10 år siden oplevede Tibets hovedstad Lhasa voldsomme uroligheder, da buddhistiske munke mindedes deres religiøse overhoveds flugt fra sit hjemland den 10. marts 1959.
Tibet ligger på et højplateau 4.200 meter over havets overflade – mellem 3.600 og 5.200 meter for at være præcis. Derfor kaldes landet ofte ”verdens tag”.
Fra det 15. århundrede udviklede det buddhistiske kongerige sig til en stat af munke, hvor Dalai Lama er det religiøse og reelle overhovede.
Den nuværende Dalai Lama er 83 år gammel og har levet i eksil i næsten 60 år. Han rejser verden tyndt for at gøre opmærksom på sin sag og sine budskaber om fred og fordragelighed.
Hvert sted skaber han diplomatiske gnidninger med Kina, hvis regering prøver at forhindre Dalai Lama i at møde top-politikere og få ørenlyd i tv og andre medier.
Kina har efterhånden tradition for at lukke Tibet for udlændinge før vigtige politiske møder eller jubilæer. Kineserne bryder sig ikke om, at der siver billeder ud af den militære tilstedeværelse i landet – og af de over 100 munke, der har brændt sig selv af i de senere år for at protestere mod Kinas herredømme.
Udlændinge kan få visum til Tibet, hvis de rejser ind efter den 1. april i år….
Skriv et svar