Rejse- og hotelbranchen mangler ikke ligefrem kvinder. Hvis man ser bort fra flyenes cockpit og visse tekniske fag i lufthavnen, må det være en af de brancher med relativt set flest kvinder.
Alligevel havde presse-afdelingerne i adskillige flyselskaber ekstra travlt i går, hvor det var kvindernes globale kampdag. Mindst tre af de kendte selskaber fra Europas luftrum og lufthavne udnyttede kvindedagen til egen-PR via en række symbolske aktioner.
Måske var den 8. marts også en særlig god dag at fejre for luftfarten. På dagen var det præcist 109 år siden, at den første kvinde fik en officiel pilot-licens. Det var franske Elise Raymonde de Laroche.
Både i militær og civil luftfart er kvinder dog fortsat et beskedent mindretal i flyenes ”flight decks” – det moderne udtryk for et cockpit.
Europas næst-største lavpris-selskab easyJet har længe reklameret med, at man havde flere kvinder ved styrepinden end alle andre.
På datoen for Kvindedagen havde easyJet 214 kvindelige piloter ansat. Det svarer til 15 pct. af besætningerne.
Målet for easyJet er, at hver femte pilot er kvinde i 2020. For at opnå det mål har de britiske lavpris specialister kørt store reklame-kampagner for at lokke flere kvinder til det ellers mands-dominerede job.
Desuden samarbejder easyJet med skoler om at skabe en tidlig interesse for at finde en fremtid i den civile luftfart. I den forbindelse inviteres hundreder af unge teenage piger til en flyvetur og en symbolsk flyve-prøve.
Der er stadig laaang vej, indewn halvdelen af himlen tilhører kvinder. Måske lige bortset fra passagerflyenes kabiner, hvor stewardesser traditionelt har været i flertal i forhold til stewarder.
Etihad, der ligesom Emirates hører til i de Forenede Arabiske Emirater – kan ikke prale af en procentdel af kvinder i cockpittet, som bare kommer i nærheden af easyJets.
Men 78 kvindelige piloter kan Etihad trods alt prale af. Det er flot nok for et arabisk land, hvor kvinder først for nylig kunne få kørekort til en personbil.
Alligevel fejrede Etihad den globale kvindekamps-dag med at lade et stort Airbus A380 fly styre 100 pct. af kvinder mellem Abu Dhabi i Emiraterne og London Heathrow.
Samtlige 23 besætnings-medlemmer på denne Etihad flyvetur var kvinder:
Luftkaptajnen var franske Sophie Blanchard, der havde tre andre piloter med i cockpittet – irske Faela Stevenson, finske Pirre Susana Leese og belgiske Liesbeth Baldewijns.
Og apropos Belgien – så er det ikke usædvanligt at se kvinder sidde i cockpittet hos Brussels Airlines. 10,2 pct. af piloterne er kvindelige hos flyselskabet, der ejes af Lufthansa koncernen.
I anledning af kvindedagen havde bemandings-afdelingen hos Brussels Airlines sørget for, at ruteflyet SN-467 havde en rent kvindeligt cockpit i går. Flyet var en Airbus A330, der gik fra Bruxelles til Kigali og Entebbe i Afrika….
Skriv et svar