Byggepladser, dårlig luft og bjerge af affald er ikke et ukendt fænomen på mange af de destinationer, som danskerne tager på ferie til.
Langt færre tænker på, at luftforurening er et stort problem i de byer, som forretningsfolk rejser på arbejde til.
Faktisk når dårlig luft og smog alarmerende niveauer i halvdelen af de 100 mest besøgte business storbyer, viser en ny global analyse. Den er foretaget af det STORE internationale rejsebureau BCD Travel.
Ifølge undersøgelsen er kun Nordamerika og den sydvestlige del af Stillehavet relativt fri for forurening.
Alle andre regioner på denne klode har storbyer med luftforening, der går fra moderat (Europa) til farlig (Asien) eller ekstremt farlig (Mellemøsten).
Blandt de nordiske hovedstæder ligger København dårligst placeret:
Mens luftforureningen i Stockholm, Oslo og Helsinki ligger under det niveau, som FN’s sundheds-organisation WHO anbefaler, ligger København en smule på den forkerte side af grænsen.
Der er dog ingen fare ved at færdes i Københavns luft. Den danske hovedstad befinder sig i den sikre ende af de 100 storbyer, som den nye analyse omfatter.
BCD Travel har primært virksomheder og forretningsfolk som kunder, men undersøgelsens resultater er også meget relevante for almindelige turister. Især de mange, der elsker at tage på storbyferie.
BCD anbefaler, at danske virksomheders rejse-ansvarlige – Travel Managers hedder de i fagsprog – tager luft kvalitet og forurening med i deres fremtidige rejse-politikker:
”Virksomheder har omsorgs-pligt over for deres rejsende medarbejdere. I disse år oplever vi et øget fokus på de rejsendes velvære og det juridiske ansvar. Derfor vil det være en meget god idé, hvis virksomhedernes rejse-vejledninger også omfatter retningslinier for luftkvalitet,” siger Thomas Åden. Han er Vice Presidernt Nordics for BCD Travel.
Rejsebureauets nye rapport bygger på globale tal fra FN’s verdens-sundheds-organisation WHO.
Ifølge den indånder kun 10 pct. af verdens befolkning ”ren luft”. Derfor er risikoen meget høj for, at en forretnings-rejsende udsættes for luftforurening. Det samme gælder naturligvis ferieturister i de samme storbyer.
Her er eksempler på 10 storbyer, hvor luften for det meste er ren. Det vil sige, at forureningen er under 10 ug pr. kubikmeter luft:
- Boston – 7 ug
- Dublin – 9
- Göteborg – 7
- Helsinki – 7
- Melbourne – 8
- Miami – 8
- New York – 7
- Oslo – 9
- Sydney – 8
- Toronto – 9
København er en af 20 storbyer, der placerer sig i mellemgruppen. Her er luftforureningen på 10 til 26 mikrogram (ug) pr. m3 og kan forårsage sundheds-problemer:
- Berlin – 16 ug
- Bruxelles – 16
- Frankfurt – 18
- Geneve – 13
- Hamburg – 14
- Hong Kong – 23
- Istanbul – 15
- København – 12
- London – 12
- Los Angeles – 12
- Madrid – 10
- Moskva – 14
- München – 12
- Nice – 13
- Paris – 16
- Rio de Janeiro – 11
- Singapore – 18
- Tokyo – 17
- Wien – 14
- Zürich – 10
Og så er der den grimme gruppe af storbyer, hvor luften er så forurenet, at den kan være farlig at opholde sig. De har værdier på over 26 ug pr. m3:
- Beijing – 73
- Delhi – 143
- Dubai – 61
- Ho Chi Minh City – 42
- Johannesburg – 41
- Manila – 29
- Milano – 27
- Mumbai – 64
- Shanghai – 45
- Shenzhen – 27
Hele BCD’s omfattende “Air Quality” rapport kan downloades gratis her.
Den giver et globalt overblik over luftkvaliteten i 100 af de mest benyttede storbyer for forretningsfolk.
Desuden giver rapporten tips og tricks til både Travel Managers og rejsende om, hvordan de kan mindske risikoen for luftforurening.
Hvad betyder luftforurening for rejsende?
Ifølge BCD Travels nye undersøgelse overskrider mange af verdens største byer WHO’s niveauer for luftforurening – i nogle tilfælde med mere end fem gange. Disse byer er ofte business centre med mange besøg af forretningsfolk.
Kortvarig eksponering for høje niveauer af luftforurening kan forårsage øjeblikkelige symptomer som irritation af øjne, næse og hals. Man kan få hoste, åndenød og tæthed i brystet.
Ifølge WHO kan langvarige ophold i luftforurenede områder bidrage til sundheds-problemer som nedsat lunge-funktion, forværret astma, kronisk bronkitis eller endda hjerte-anfald.
Lokale vejrforhold kan have stor indvirkning på forurenings-niveauet. Dém kan man indrette sine rejser efter. F.eks. er luftkvaliteten meget dårligere om vinteren i en række asiatiske storbyer.
Gode råd til den forsigtige rejsende
BCD Travel foreslår, at rejsende tager en række forholdsregler, hvis turen går til en by eller et område af verden, hvor luftforureningen er høj:
- Overvej at afkorte rejsen eller brug online møder i stedet
- Overvåg løbende det lokale luft-kvalitets-indeks (AQI) online. Det viser forholdene i real tid.
- Begræns udendørs aktiviteter i den pågældende by. Brug eventuelt en maske for næse og mund, som man ofte ser det på billeder fra Kina.
Skriv et svar