Mens danskerne slangede sig i solskin, tørke og høje temperaturer på hjemmebane sidste sommer, havde Mallorca en rigtig ringe sæson.
Styrtregn, storm og oversvømmelser fik mange danskere til at fortryde, at de ikke var blevet hjemme i stedet for at ofre mange penge på en sommerferie ved Middelhavet.
I år klager Mallorcas hotel-ejere igen.
Ferieøens gader og restauranter var mere tomme end normalt i påsken, og meget lave priser i Tyrkiet, Tunesien og Ægypten får mange traditionelle Mallorca gæster til at skifte feriemål.
Hotel-ejerne taler således om nedgange på 20 pct, og ifølge spanske medier er det især de tyske og de engelske kunder, som svigter.
Mange briter er usikre om, hvad Brexit vil bringe i de kommende måneder – og tyskerne – de er blot senere ude med at booke deres ferie end normalt.
Tyskerne er Mallorcas største publikum, og øen kaldes ofte for Tyskland 17. delstat. Millioner fra vores sydlige nabo plejer at rejse til den største af De Baleariske øer hvert år.
Tal fra den tyske rejsebranche fortæller, at april var en rigtig dårlig måned. Antallet af ferie-bestillinger lå 12 pct. under niveauet fra sidste år.
Maj er begyndt meget bedre. Tyskerne håber nu, at restplads bølgen vil skabe et boom, når den for alvor går i gang her i slutningen af maj og i begyndelsen af juni.
I Danmark ser Mallorca situationen noget anderledes ud. Nogle rejse-udbydere har allerede på forhånd skruet forventningerne, mens andre fortæller om helt normale tilstande for rejser til Palma og omegn.
Ikke desto mindre er udsalgs-feberen allerede begyndt herhjemme. I går kunne Trends & Travel f.eks fortælle, at Norwegian sælger billetter til rekordlave priser. Det gælder også til Mallorca og andre spanske destinationer.
Desuden kan det nye Dansk Flyprisindex afsløre, at billetpriser til en lang række rejsemål er billigere lige nu end nogensinde før.
Høje priser på Mallorca
Ligesom naboøen Ibiza hører Mallorca til de dyre feriesteder ved Middelhavet. Den kendsgerning gør nu ekstra ondt på hoteller og forlystelses-livet på den populære ø.
Især lave priser i Tyrkiet og Ægypten giver Mallorcas turist-erhverv hovedpine, skriver lokale medier på ferieøen.
Hotel-ejerne skubber også skylden for den lavere interesse over på den turist-skat, som blev fordoblet i størrelse sidste år.
På gode fire- og fem-stjernede hoteller skal der nu i højsæsonen betales fire euro pr. person pr. overnatning i ”ecotasa”.
Skatten er tre euro pr. nat på tre- og almindelige fire-stjernede hoteller, mens hoteller med én til tre stjener skal betale én euro pr. gæst om dagen.
Danskere er afventende
Trends & Travel har spurgt tre danske rejse-eksperter om deres forventninger til Mallorca i år.
Svarene er meget forskellige, men alle tre er enige om, at vejret bliver afgørende – og dét tør ingen at spå om lige nu.
2018 havde en meget atypisk sommer med rekord-høje temperaturer i Danmark. Derfor er det ikke helt fair at sammenligne tal i år med dem fra sidste år.
Hos Danmarks største rejse-udbyder Spies fortæller kommunikationschef Lisbeth Nedergaard, at selskabet har skruet sit udbud af Mallorca rejser ned med to pct. i forhold til 2018.
Det er ikke noget, Spies mærker på sit totale salg af rejser til mange forskellige rejser. I en god måned sender Spies mellem 8.000 og 10.000 danskere til Mallorca.
Lisbeth Nedergaard tilføjer, at det store boom i år vil gå til Tyrkiet, der har ligget i krise i flere år. Lave priser, en gunstig vekselkurs og miljøskatten på Mallorca får mange danskere til at flytte feriemål denne sommer.
Hos rivalerne fra Apollo Rejser er situationen helt modsat.
Ifølge kommunikationschef Glenn Bisgaard kan Apollo slet ikke mærke en nedgang i interessen for Mallorca. Faktisk ligger salget 20 pct. højere end sidste år.
Dog kan Apollo – som de fleste andre – mærke, at danskerne er sene ude med booking af deres sommerferie sydpå.
Glenn Bisgaard tilføjer, at mange forholder sig afventende og håber på at høre en langtids-prognose fra meteorologerne om den danske sommer.
Bliver den lige så rasende hed som i 2018, kan rejsen sydpå enten aflyses eller flyttes til senere på året.
Endelig siger direktør Ole Stouby fra pris-sammenlignings-siden Travelmarket.dk, at han endnu ikke kan mærke den store aktivitet i søgninger og tilbud på Mallorca.
De vil typisk komme omkring den 1. juni, når ”last minute” feberen om billige restpladser for alvor går i gang.
Ifølge Ole Stouby ser Tyrkiet og Tunesien ud til at blive de to rejsemål, der får størst fremgang i Middelhavs-området i denne sommer….
Skriv et svar