Selvom EU afskaffede roaming afgifterne for to år siden, betyder det langt fra, at det er gratis at bruge mobiltelefonen i udlandet.
Langt de fleste har nemlig et begrænset dataforbrug i deres telefon-abonnement, når de befinder sig i udlandet.
Samtidig har de færreste styr på, hvor meget data de egentlig bruger. Det er vel så nogenlunde den mængde, de altid har formøblet.
Stor fejl. I de seneste par år er forbruget af mobildata mere end 20-doblet i EU – og det bliver ved med at stige.
Derfor kan mange stadig opleve at få en kedelig ekstra regning, når de nu har smartphone og måske også tablet med på sommerferie.
Uanset hvad koster data på mobilen altid penge. De er aldrig gratis.
Teleselskabet Telmore har samlet ni gode råd til, hvordan man sparer på sine mobildata i udlandet. På ferie eller forretningsrejse:
Tjek abonnementet inden afrejse
Hvordan du er dækket i udlandet i forhold til data og roaming afhænger af dit mobilabonnement. Hvis du har et abonnement, der kun kan bruges i Danmark, skal du være opmærksom på, at du hverken kan tale, sms’e eller være på mobilnettet, når du rejser uden for Danmark. Tjek derfor dit abonnement, hvis du ikke kan huske, hvad det indeholder.
Vær opmærksom på landegrænser
Rejser du tæt på grænserne til et andet land, er der risiko for, at din mobiltelefon hopper over på nabolandets mobilnet. Hvis nabolandet ikke er en del af EU, kan det så blive en dyr fornøjelse. Du er f.eks. dækket i Frankrig, men ikke i Monaco. Eller dækket i Grækenland, men ikke i Tyrkiet.
Brug Wi-Fi på færge og krydstogt
Rejser du med færge eller krydstogt, kan du opleve, at din telefon hopper over på en satellit aforbindelse, der ikke er omfatte af de gratis roaming regler og EU-taksterne. Det betyder tit, at du selv skal betale for dit data-forbrug – og det er dyrt. Slå derfor roaming fra og brug det Wi-Fi netværk, de fleste passagerskibe har. Det er heller ikke gratis, men meget billigere.
Lad være med at streame – download
Mange mennesker er vant til hjemmefra, at de kan streame film, tv-serier, musik og e-bøger gratis fra internet. Pas på med at gøre det samme på ferie i udlandet. Streaming kræver mange data og kan lynhurtigt tømme ens data-konto. Som regel vil det være bedre at downloade film, e-bøger osv til din smartphone eller tablet hjemmefra, inden rejsen begynder.
Download landkort hjemmefra
Digitale kort som f.eks. Google Maps kan være guld værd, når I kører i bil i udlandet finde vej igennem bjerge og storbyer. Man kan spare meget på sit data-forbrug ved at downloade landkortene hjemmefra. Så bruger I kun GPS-funktionen undervejs.
Slå automatikken fra
I mange mobiltelefoner er en række data-tunge automatiseringer slået til. Det kan f.eks være opdatering af apps eller automatisk download af e-mails. Slå disse funktioner fra og spar på den måde data.
Hold igen med emojis
Emojis er blevet en naturlig del af vores kommunikation i emails, sms og sociale medier, men kan på ferien kan de blive en dyr fornøjelse. Bare én emoji fylder adskillige tegn i en tekstbesked. Det ser man bare ikke. Har du en vane med at bruge rigtig mange emojis, svarer det til at sende et enormt antal tekst-beskeder. Det kan koste dyrt.
Brug SMS og ikke iMessage
Medmindre du er på Wi-Fi, så undgå at bruge iMessage, når du skal sende tekstbeskeder fra udlandet. Denne funktion bruger nemlig data på mobilen. Brug klassiske sms beskeder i stedet.
Hold øje med forbruget – også i udlandet
Det er altid en god idé at holde øje løbende øje med sit dataforbrug på rejsen. Tjek f.eks. om dit teleselskab sender dig en sms, når du har opbrugt henholdsvis 80 pct. eller 100 pct. af dine EU-data – eller når du passerer en landegrænse.
Skriv et svar