Når man er på ferie i udlandet, sidder pengene som regel lidt løsere end derhjemme. Vi spiser oftere ude på restaurant, køber måske mere tøj, eller tager lige en flaske vin og et par drinks ekstra. Vi har det jo så hyggeligt, og vejret er bare super.
Chokket kommer først, når folk er kommet hjem igen. Der står meget mindre på bank-kontoen end forventet.
Kigger man så sit forbrug fra rejsen igennem, dukker der kvitteringer op, hvor man kan se de dårlige veksel-kurser, man har fået.
Og hvad der ofte er værre: Det koster dyrt i gebyrer, når man hæver penge i penge-automater i udlandet. Især i lande uden for EU er afgifterne saftige.
Det viser en analyse, som det London-baserede penge-sende-firma TransferWise har lavet – og offentliggjort i bl.a. Tyskland. Undersøgelsen omfatter 89 banker i 20 populære rejselande.
Ifølge undersøgelsen kan det koste op til 6,30 euro – ca. 47 kroner – at hæve 100 euro i en udenlandske penge-automat. Dertil kommer hyppigt dårlige valuta-kurser, der ligger langt under den officielle veksel-kurs.
Meget kommer an på det kreditkort, man bruger i udlandet. Deres kunde-betingelser er meget forskellige, og det kan godt svare sig at tjekke op med sin bank, inden man tager afsted.
Det dyreste land at hæve penge i er Australien. Her kan det let koste de over seks euro for 100 euro. Den dyreste bank er til gengæld russisk. I VTB Banks automater betaler man næsten 10 pct. gebyr – mere præcist 9,30 euro.
Her er så oversigten over gebyr-priserne i 20 lande. Beløbet er et gennemsnit for hvert land. Priserne er tjekket fem dage i træk på samme tidspunkt hver dag:
- Australien – 6,30 euro
- USA – 5,86 euro
- New Zealand – 4,82 euro
- Polen – 3,44 euro
- Tjekkiet – 3,22 euro
- Rusland – 2,73 euro
- Norge – 2,55 euro
- Dominikanske Republik – 2,25 euro
- Ungarn – 2.20 euro
- Ethiopien – 2,13 euro
- Thailand – 1,93 euro
- Schweiz – 1,71 euro
- Mexico – 1,65 euro
- Indien – 1,51 euro
- Danmark – 1,39 euro
- Kroatien – 1,12 euro
- Sverige – 1,11 euro
- Ægypten – 0,44 euro
- Tyrkiet – 0,42 euro
- Bulgarien – 0,40 euro
TransferWise advarer desuden om, at man ikke altid skal stole på, hvad der står angivet på penge-automaterne.
Siger de f.eks. ”0 Pct. Commission” drejer det sig ofte om beløb, der ikke omregnes til euro. Desuden fortæller det ikke noget om, hvorvidt brugeren skal betale en kommission til kreditkort udstederen for at bruge det i udlandet.
Når man hæver kontanter udenlands, kan det være en fordel at droppe automatens forslag om at omregne i euro. Brug i stedet punktet ”uden valuta veksling.”
Desuden findes der faktisk banker, hvor man kan bruge sit kreditkort verden over, uden at det koster ekstra i gebyrer….
Skriv et svar