Det er ikke, fordi historien er ukendt for os danskere. Nemlig om kongelige skal have lov til at leje dyre privatfly eller bruge forsvarets maskiner, når de har gratis billetter på Business Class med SAS.
Med jævne mellemrum dukker der sure kommentarer op i visse danske medier, når specielt dronning Margrethe har taget en helikopter eller lånt en af det danske luftvåbens mindre jetfly rundt i kongeriget.
Det er jo en dyr forestilling, når der skal hyres to piloter, kabine personale, betales brændstof og betales timeleje for sådan et fly.
De danske medier er dog aldrig gået så vidt som de engelske, der i øjeblikket fremhæver den yngre del af prinsesse Dianas to brødre som ødsle og ekstravagante, mens den ældre bror viser samfundssind og god økonomisk sans.
Hvad der er sket ovre i Storbritannien, som ellers vånder sig i udsigten til en Brexit med eller uden aftale?
Det nygifte par prins Harry og prinsesse Meghan – også kaldet hertugen og hertunginden af Sussex – skal fire gange i sommer have lejet dyre privatfly ttl private rejser af 11 dages varighed.
En af turene gik til Frankrig, hvor Elton John har et slot. Popsangeren var en af Lady Di’s private venner og har holdt en tæt forbindelse til hendes to sønner siden hendes tragiske død.
Da historierne om de private rejser kom frem, fik det flere britiske medier til at gå helt op i det røde felt. Også flere udenlandske medier fulgte trop og beskyldte Harry og Meghan for at være helt ude af sync med samfundet.
Senest efter svenske Greta Thunbergs optur fokuserer især yngre mennesker – og derfor også de fleste medier – på god klima-mæssig opførsel.
Mange mener således, at det er slemt nok at bruge passagerfly. Deres jetmotorer forurener jo og bidrager med ca. fire procent af verdens CO2 belastning.
Meget værre er det at tage privatfly. Så er den relative CO2 belastning meget højere end, hvis klima-aftrykket kan fordeles på 100 mennesker i et rutefly.
At privatfly også er meget dyrere end en billet på Economy Class i et lavpris-fly kom så først i anden række af de mange medie-omtaler.
Men så var der altså i går, hvor Harrys storebror – Englands kommende kong William og hans smukke kone Kate – tog den billigste flybillet, de kunne finde mellem den lille Norwich International lufthavn og til Aberdeen i det skotske.
Valget faldt hverken på British Airways, der måske nok var det mest oplagte for en engelsk royal person af højeste kaliber. Heller ikke på Ryanair eller easyJet, men på FlyBe. Et lavpris-selskab, der mestendels opererer i Storbritannien.
Kate og William havde alle deres tre små børn med på rejsen. Det foregik så diskret, at de fleste passagerer ombord på den ældre Embraer maskine fra FlyBe slet ikke opdagede, at de havde fornemt besøg.
De kongelige blev placeret på de forreste sæder og fik dog den VIP-behandling, at de kom sidst ind og først ud.
Mange medrejsende fik først et glimt af de kongelige, da de så to sorte Range Rovere parkere lige ved siden af flyet.
Derefter kunne man se prins William slæbe kabine-bagage og rygsække, mens prinsesse Kate fulgte efter med de tre børn – den yngste prins Louis på armen.
De billeder fik til gengæld de engelske medier til at slukke alle røde lygter. Til gengæld blev de grønne lamper pudset, og de rosende ord snublede næsten over hinanden. Tænke sig, at Englands måske mest berømte småbørns-par fløj på ”monkey class” til 73 pund billetten. Det svarer til ca. kroner.
Harry og Meghans gode venner – bl.a. Elton John – forsøgte at forsvare de private flyveture med, at de blev gennemført af sikkerhedsmæssige grunde.
Det er noget sludder, som bare gjorde ondt værre. De skulle hellere have sagt, at der ikke var egnede direkte ruter mellem London og det royale pars destination – hvis det da er korrekt.
Omvendt holder den heller ikke. Faktum er nemlig, at de engelske royale – inklusive Harry og Meghan -ofte bruger almindelige flyselskaber til deres rejser.
Det gjorde de to f.eks. på hele deres turne sidste efterår til Australien, New Zealand og en række Stillehavs-øer. Parret tog også almindeligt rutefly, da de fejrede nytår med venner i Frankrig.
Harrys bedstemor – dronning Elizabeth II – ser man nok ikke kravle ind i en lavpris-jet. Hun har sine egne fly, som det engelske luftvåben holder i perfekt stand.
Til gengæld var Harrys mor – prinsesse Diana – kendt for ofte at rejse ”incognito” med lavpris-selskaber….
Skriv et svar