Når vi planlægger storby-rejser nu om dage, er der desværre kommet et nyt element med i vurderingen, som de færreste tænkte på for bare få år siden – sikkerheden.
Sikkerheden er i dag vigtig i forbindelse med flere ting: Den personlige sikkerhed, digital sikkerhed, sundheds-sikkerhed og byernes infrastruktur med trafik, farlige kvarterer osv.
Det er præcist de kriterier, som analytikerne fra det engelske uge-magasin ”The Economist” fokuserer på. De udgiver hvert andet år rapporten ”Safe Cities Index”.
Den nyeste udgave er netop udkommet og placerer igen tre asiatiske storbyer som verdens mest sikre – Tokyo, Singapore og Osaka.
Først på en global fjerdeplads kommer en europæisk storby – nemlig Amsterdam. København deler en ærefuld ottende plads med Seoul i Sydkorea. Og dét på trods af, at den danske hovedstad har været ramt af ni bombe-angreb i de senere år.
Til gengæld skal man holde sig langt væk fra storbyer som Lagos i Nigeria, Caracas i Venezuela eller Yangon i Myanmar – det tidligere Rangoon og Burma.
Ifølge Economist Intelligence Unit er de tre klodens farligste storbyer at færdes i. De får under halvdelen af de 87,4 points, som København scorer blandt de ti mest sikre steder i verden.
Tankevækkende er også, at populære turist-byer som Bangkok. Cairo, Jakarta, Rio og Mexico City placerer sig i hitlistens tunge ende.
Meget bedre går det så med storbyer som Stockholm, London, New York, San Francisco og Frankfurt. De ligger uden for de mest sikres Top-10, men ikke mange points efter Danmark.
Det gælder også for Hong Kong, men det kan kun skyldes, at analysen er lavet før de senere ugers voldsomme uroligheder i den tidligere britiske kron-koloni. I dag fraråder mange ligefrem at rejse til Hong Kong.
Japan er et af de mest trendy rejselande for øjeblikket. Man skulle tro, at turisterne havde læst rapporten fra The Economist, inden de købte billetten.
Tokyo topper både i den overordnede sikkerheds-liste, men er f.eks. også nummer ét, når det gælder digital sikkerhed. Med andre ord skal man ikke frygte at blive hacket eller på anden måde blive offer for cyber-kriminalitet i Japan.
Singapore er bedst i verden, når det gælder personlig sikkerhed og sikre trafik-forhold, mens japanske Osaka drøner ind på førstepladsen i sikker sundhed.
Ifølge analytikerne fra “The Economist” scorer verdens mest sikre storbyer så højt, fordi ”de gør de basale ting rigtigt.”
De investerer mange penge i en velfungerende sundheds-sektor. De har politi i gaderne, dedikerede services for digital sikkerhed – og de har beredskabsplaner klar til, når det skulle gå galt.
Samtidig har storbyerne i Top-10 et ry for at have en god politisk styring. De har deres planlægning på plads, men de har også en befolkning med relativt høje indkomster og fin adgang til den seneste teknologi som f.eks hurtige internet-ledninger og et stabilt mobiltelefon-net.
I kan downloade den komplette ”Safe Index 2019” rapport via dette link. Her på Trends &Travel nøjes vi med at vise Top-10 listen over verdens sikreste storbyer. Desuden præsenterer vi Top-5 i de enkelte kategorier, der ligger til grund for den overordnede hitliste.
Her er først Top-10 over de sikreste storbyer. Det højest opnåelige point-antal er 100:
- Tokyo i Japan – 92,0
- Singapore – 91,5
- Osaka i Japan – 90,9
- Amsterdam i Holland – 88,0
- Sydney i Australien – 87,9
- Toronto i Canada – 87,8
- Washington DC i USA – 87,6
- København – 87,4
- Seoul i Sydkorea – 87,4
- Melbourne i Australien – 87,3
Listen over verdens mest bedste byer til digital sikkerhed ser således ud:
- Tokyo
- Singapore
- Chicago
- Washington DC
- San Francisco
Når det gælder digital sikkerhed, ligger København på en global 15. plads med 87,5 points. Lige foran Stockholm i øvrigt.
Hopper vi over i kategorien ”personlig sikkerhed”, ligger København helt oppe i toppen:
- Singapore
- København
- Hong Kong
- Tokyo
- Wellington i New Zealand
Gælder det til gengæld sundheds-sektor med hospitaler, ambulancer, adgang til læger osv, placerer København sig på en pæn 11. plads:
- Osaka
- Tokyo
- Seoul
- Amsterdam
- Stockholm
Endelig er der vurderingen af storbyernes sikkerhed i trafikken, den generelle infrastruktur osv. Her lander København helt nede på en global 20. plads:
- Singapore
- Osaka
- Barcelona
- Tokyo
- Madrid
Skriv et svar