Mange flyrejsende lider af træthed, hovedpine og ugidelighed, når de har været ude på en længere flyvetur, hvor flere tidsgrænser er blevet krydset mod øst eller vest. Det er, hvad man populært kalder jetlag.
Der findes mange gode og mindre råd mod jetlag, og de særligt hårdt ramte forsøger også at bekæmpe den med forskellig medicin mod f.eks. hovedpine eller sovepiller.
En ny undersøgelse afslører nu, at jetlag er passagerernes helt egen skyld. Alle årsager til jetlag kan de rejsende nemlig selv kontrollere.
Det australske flyselskab Qantas har sammen med forskere fra University of Sydney undersøgt 500 af sine langdistance passagerer.
De har fundet frem til, at problemerne som regel skyldes folks dårlige vaner, når de er ude at rejse – og bagefter når de er landet.
Alkohol skal f.eks. være en rigtig dårlig ting. Både undervejs på flyet, og når man er nået hjem og vil forsøge at blive søvnig ved hjælp af et par glas rødvin eller nogle sjusser.
Den gratis sprut på de lange flyveture på tværs af tidszonerne udtørrer nemlig kroppen. Effekten bliver så yderligere forstærket af den tørre luft i kabinen.
I virkeligheden har man brug for at drikke meget mere vand, end folk tror. Kun rigeligt med vand hjælper mod træthed og hovedpine som følge et jetlag, forklarer de australske forskere.
Argumentet er langt fra alle dog enige om. F.eks. mener British Airways’ topchef Willie Walsh det præcist modsatte. Hans anbefaling mod jetlag er at drikke nogle glas rødvin.
Et andet godt råd er at sove så meget på flyet som muligt. Skip alle filmene ombord. Dog kan der være forskel på, hvornår det er bedst på flyveturen.
Vælg også en vindues-plads. Ikke for at kigge ud på skyerne, bjergene og havet under en. Men fordi vindues-pladsen giver bedst mulighed for at kontrollere, hvor meget lys man får.
Desuden kan passagerer bedst finde en god hvile-stilling ved vinduet, når man rejser på økonomi-klasse.
Husk i den forbindelse på, hvilken side du normalt ligger på hjemme i sengen. Vælg side i flyet efter det.
Madvaner før, under og efter den lange flyvetur kan tillige have indflydelse på, hvor stor sandsynlighed for, at man får jetlag.
Nogle Frequent Travellers har f.eks. fundet ud af, at det er en god idé at tilpasse sine måltider allerede dagen før rejsen:
Prøv at spise middag på samme tidspunkt som på det sted, man rejser fra. Flyver man fra USA til Europa kan det være fem timer tidligere end i Danmark. Det hjælper kroppens indbyggede ur.
Lettere måltider er desuden at foretrække frem for flyselskabet store menu med tre retter. Undgå også at drikke litervis af kaffe på flyveturen.
Vælg også let beklædning, når I skal ud at rejse langt. Brug eventuelt flere lag tøj, som let kan tagea af eller på, afhængig af om man fryser i kabinen eller sidder og sveder. Begge situationer skal undgås.
Endelig viser videnskabelige undersøgelser, at folk, der er i god fysisk form, generelt får mindre jetlag. Deres krop er bedre til at tilpasse sig omgivelserne.
Hvis man motionerer på bestemte tider af dagen, skal det således kunne accelerere eller forsinke kroppens ur. På den måde kan man lettere synkronisere sin krop til tidspunktet på dagen på ens destination.
Mange Frequent Travellers anbefaler derfor, at det er en god tid at tage sig en gåtur eller to ombord på flyet, mens det krydser Atlanten eller bevæger sig mellem Europa og Asien.
Til slut: Forskerne mener, at en god kur mod jetlag er at opholde sig udendørs i et stykke tid, når man er landet i den anden del af verden.
Jetlag kan nemlig forstærkes af at bevæge sig lige fra flyet, gennem ankomst-hallen, ud i en bil eller tog og så videre til et kontor, et hotel eller soveværelset derhjemme.
Gå i stedet en tur udendørs, så hjernens nerve-celler kan vænne sig til lyset og beordre hjernen til at slippe søvn-hormonet melatonin løs.
Ifølge søvn-specialisten Dr. Yu Sun Bin er det rigtig godt at befinde sig udendørs i sollyset efter en lang flyvetur. Det gør under halvdelen af passagererne, selvom det er den bedste måde at slippe for jetlag på….
Skriv et svar