De fleste, der har rejst på krydstogt, kender problemet med lange køer ved buffet’en eller restaurantens indgang, kedelige udflugter, høje priser på drinks og kabiner, der er så små, at man kun gider opholde sig dér, når man skal sove.
Selvfølgelig findes der undtagelser – og sikkert mange af dem. Men hvordan finder man dem?
Krydstogt-rederiernes og rejsebureauernes brochure og hjemmesider er jo fyldt med lovprisninger og flotte billeder. Dér finder man ingen kritiske røster.
Dem er der til gengæld mange af hos det store britiske forbruger-medie ”Which?”. Det er englændernes svar på danske ”Tænk” – eller måske omvendt.
”Which?” har netop offentliggjort sin årlige stortest af krydstogter. Den bygger på tusindvis af anmeldelser fra mediets læsere plus rejser, hvor bladets egne redaktører har bedømt kvaliteten.
Undervejs har ”Which?” givet karakterer til en hel stribe kategorier, der er vigtige, når man rejser på krydstogt:
Det er f.eks. servicen ombord, udvalget af tilbud på skibet, kabinernes kvalitet, mad og drikke, udflugter og plads til hver enkelt passager. Desuden fortæller forbruger-mediet, hvor man får mest for sine penge.
”Which?” har til sidst kåret de bedste og de dårligste krydstogtskibe på markedet. Det maksimalt opnåelige var 100 procent tilfredshed – og det fik ingen af skibene.
Generelt set er resultaterne fra ”Which?” testen ikke ligefrem positive for de store rederier med de største skibe, som de fleste krydstogt-gæster rejser med.
Heller ikke de billigste krydstogter klarer sig godt i stortesten. Man betaler helt tydeligt for den kvalitet, man kan forvente.
Desuden er billigt slet ikke altid billigt. Når ekstra udgifter er lagt på for drikkevare-pakker og ud.
Relativt bedst klarede all-inclusive sørejserne sig. Især, når man måler krone for kroner. På disse rejser kommer der kun sjældent ekstra regninger, når gæsterne først er installeret ombord.
Her er så de fem bedste krydstogt-skibe ifølge det indflydelses-rige engelske forbruger-medie:
- Viking Ocean Cruises fra Schweiz – 93 procent
- Saga Ocean Lines fra England – 88 procent
- Azamara fra USA – 87 procent
- Hurtigruten fra Norge – 85 procent
- Silversea fra Monaco – 85 procent
Testerne gør opmærksom på, at krydstogter med det bedst bedømte rederi – Viking Ocean Cruises er dyre – 474 euro pr. døgn i gennemsnit.
Til gengæld er næsten alt med i prisen – og Wi-Fi. Derfor opnåede Viking skibene de maksimale fem points i næsten alle bedømte kategorier.
I den helt anden ende opnåede det lavest vurderede krydstogt-rederi 57 procent tilfredshed. Så helt dårligt står det trods alt ikke til i den moderne ferie på stort skib.
Nede i den kedelige ende af hitlisten hos ”Which?” finder vi begrundelser som dårlig service, middelmådig mad, lange køer til de fleste ting ombord – og sure ansatte, der nærmest skulle skubbes for at komme i gang.
Ifølge ”Which?” har hver femte krydstogt-passager på de lavest rangerende skibe klaget officielt til rederierne over en dårlig rejse-oplevelse. Gennemsnittet for branchen er ellers kun fire procent.
Her er så de fem dårligste krydstogt-rederier efter de britiske testeres mening. Flere af verdens største og mest kendte rederier og krydstogt-skibe ligger hernede på hitlisten.
- MSC Cruises fra Schweiz – 57 procent
- Holland America Line fra USA – 68 procent
- Cruise & Maritime fra England – 69 procent
- Norwegian Cruise Line fra USA – 70 procent
- Royal Caribbean fra USA – 71 procent
I kan se hele test-rapporten fra ”Which” via følgende link….
(Indledningsfoto til artiklen: Gerhard Gellinger / Pixabay)
Skriv et svar