Det er ikke småpenge, som rejse- og ferie-industrien opererer med i det daglige. Den omfatter jo alt fra flyselskaber, krydstogter og tog til hoteller, rejsebureauer og turist-attraktioner.
Disse enorme beløb bliver i øjeblikket vendt på hovedet.
Nu er de ikke længere indtægter, der triller i kassen hver eneste dag. Nu er de manglende omsætning på grund af Corona pandemien, som har lammet rejse-industrien over hele verden. Bestemt også i lille Danmark.
Hver dag hører vi skræk-historier om flyselskaber, der lader deres maskiner stå på jorden. Lufthavne og hoteller, som står gabende tomme. Restauranter og cafeer, der skal holdes lukket. Og virksomheder, som må fyre masser af gode medarbejdere.
FN’s globale organisation for turisme (UNWTO) har nu forsøgt at sætte tal på, hvor meget turist-erhvervet taber på Covid-19 krisen.
UNWTO regner således med, at turismen vil tabe mellem 20 og 30 procent i omsætning i år. Det er under forudsætning af, at rejse-aktiviteten snart kommer i gang igen – og det ved ingen på nuværende tidspunkt, om den gør.
De 30 procent svarer til en global indtægt på 450 milliarder US dollars eller ca. tre billioner kroner. Hvis vi er heldige, kan vi måske nøjes med at tabe 300 mia. dollars.
Til sammenligning fortæller UNWTO, at verdens turist-industri omsatte for 1,5 billion dollars i 2019. Det er godt én billiard danske kroner.
FN’s analytikere vurderer samtidig, at tabet på COVID-19 pandemien svarer til, mellem fem og syv års vækst i turist-industrien.
Da vi sidste gang oplevede en global nedtur – det var i 2009 under finans-krisen – gik turismen tilbage med fire procent.
Og da verden var ramt i 2003 af SARS epidemien, gav den et fald på kun 0,4 procent i omsætningen. Det er meget mindre end de nuværende 20 eller 30 procent.
Danmark får 19 pct. færre turister
Nogle dage før UNWTO var det nationale danske turist-bureau – VisitDenmark – ude med en egen prognose for, hvad COVID-19 kunne koste vores lille land.
Den så bestemt heller ikke godt ud: Antallet af udenlandske turister i Danmark vil i bedste fald gå tilbage med 12 procent i år – i værste fald 19 procent.
VisitDenmark baserer sin prognose på tal fra analytikerne i Tourism Economics. De opererer med et ”best case” scenarie, hvor Covid-19 er inddæmmet efter fem måneder. ”Worst case” vil tage mindst otte måneder, og så er hele den danske sommer-sæson smadret.
VisitDenmark understreger, at prognosen er et øjebliks-billede, der kan ændre sig næsten dag for dag. Alligevel er den dyster læsning….
(Indledningsfoto til artiklen: Free-Photos / Pixabay)
Skriv et svar