Kan I huske, hvad I lavede for præcist ti år siden?
Måske ikke, hvis I havde et meget jordnært arbejde og ikke skulle transporteres længe end, hvad et par sko, en cykel, en bil, en bus eller en togtur kunne klare.
Havde I imidlertid behov for at rejse med fly, vil I måske have lidt af samme fornemmelse som i dag. I tiden efter den 14. april 2010 var flyafgange nemlig også aflyst i massevis.
Årsagen var bare ikke en virus, hvis betegnelse er let at huske. Tværtimod brækkede mange danskere tungen, når I de forsøgte at udtale navnet på synderen. Eyjafjallajökull hed den, og det var en vulkan på den gamle danske ø Island oppe i Nordatlanten.
Eyjafjallajökull sendte en askesky langt op i atmosfæren og blokerede for lufttrafikken over Atlanten og store dele af Nordeuropa.
Skulle man til USA eller den modsatte vej, var flyvningerne enten aflyst. Eller man måtte rejse via Sydeuropa, Spanien og Portugal for at undgå den enorme sky af snavsede vulkan partikler.
Corona eller COVID-19, som vi oplever lige nu, er årsag til det største fly-stop og rejse-kaos i den nyere verdenshistorie siden Eyjafjallajökull.
Vulkanen midt i gletsjer af samme navn ligger 130 kilometer sydøst for Reykjavik. Den eksploderede med en fantastisk naturkraft og sendte aske i flere dage enorme mængder aske op i jordens atmosfære.
Millioner af mennesker måtte blive på jorden i flere dage. Angiveligt var seks procent af verdens befolkning påvirket af, at en vulkan med et svært udtaleligt navn på en ø i Nordatlanten, som de færreste kendte, havde haft lyst til at gå i udbrud.
For islænderne var Eyjafjallajökull til gengæld et lykketræf. I 2010 slikkede Island sår efter den nyligt overståede finanskrise.
Der var hårdt brug for nye indtægtskilder, efter at islandske eventyr med banker, hoteller osv. i udlandet – bl.a. i Danmark – var slået helt fejl.
I forbindelse med vulkan-udbruddet var det de samme billeder, man så dag efter dag i aviser, på tv eller på internet: Hvid-kalkede bondegårde med røde tag og en brutal stor askesky oven over. Gårdene var dækket af en fem centimeter tykt lag af grå og sorte vulkan-partikler.
Eyjafjallajökull var kun gået i udbrud fem gange i de seneste 1.500 år. Islænderne var forberedt på natur-katastrofen. De er vant til at bo i omgivelser, der styres af ild og is.
Hvad der skete bagefter, havde de dog ikke ventet. Island blev pludselig en turist-magnet. Også godt hjulpet af smukke billeder i 007-film og verdenskendte tv-serier.
I 2010 havde Island 490.000 udenlandske besøgende, hvoraf mange kun blev en dag eller to, fordi de tog en pause på deres flyvning mellem USA og Europa. I 2018 kom over 2,3 millioner turister, og i 2019 – efter en tilbagegang i interessen – trods alt stadig to millioner….
(Indledningsfoto til artiklen. Hit Iceland)
Skriv et svar