England, Frankrig, Belgien og Norge gjorde for en uge siden, mens Danmark nøjedes med at give nogle få regioner på det spanske fastland det røde kort.
I dag kom så det lidt overraskende udmelding, at hele Spanien røg op i det orange felt hos det danske Udenrigsministerium. Det betyder, at alle ikke-nødvendige rejser bliver frarådet.
De fleste havde nok regnet med, at selve fastlands-Spanien ville få et no-go, men ikke de populære ferie-øer som Mallorca, Ibiza eller Gran Canaria.
Corona pandemien har nemlig ikke ramt øerne særligt hårdt. Af samme grund sender danske bureauer masser af danske charter-gæster til Mallorca i disse uge. De Kanariske Øer skulle følge efter her i august og september.
Dagens opgradering til orange niveau må betyde, at rejseselskaber som Spies, TUI, Bravo osv. må stoppe deres fly til Mallorca med det samme. Apollo havde ikke nået at sende gæster til Mallorca endnu, men må måske udsætte sine planer for Gran Canaria.
Det danske Udenrigsministerium forklarer, at det ikke opdeler landene i regioner. Kun rejselande som helhed bliver vurderet. Derfor gælder den nye rejse-anbefaling for hele Spanien.
Beslutningen har selvfølgelig fået den danske rejsebranche op i det røde felt. Danmarks Rejsebureau Forening stod klar med et udspil kun få minutter efter, at ministeriet offentliggjorde sin beslutning:
”Det er fair nok, at der skal lukkes for rejser til f.eks. Katalonien og Barcelona, hvor smitten breder sig. Men det kom så noget af en overraskelse, at Udenrigsministeriet barte lukker hele Spanien ned. Ministeriet end ikke overvejer en mere differentieret rejsevejledning,” siger Lars Thykier, der er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening,
Også hos Danmarks største rejsearrangør – Spies – kom Udenrigsministeriets udmelding som lidt af et chok:
”Ministeriet kan godt finde ud af at dele et land op i regioner, hvor nogle er åbne og andre lukkede. Det har vi jo set med Sverige. Hvorfor skal det så være anderledes med Spanien,” spørger Spies’ kommunikationschef Lisbeth Nedergaard i telefonen til Trends & Travel.
Hun har selv lige været på ferie på Mallorca, og det skete helt uden problemer med hygiejne, smittefare og overfyldte turiststeder:
”Der var færre mennesker end normalt på Mallorca, så det hele var også meget mere fredeligt og afslappende,” fortæller hun.
Spies har i øjeblikket 800 gæster på Mallorca. De vil nu blive fragtet hjem hurtigst muligt. Samtidig er alle charterture til den populære ferieø aflyst i de næste 14 dage.
I et håb om at blive undtaget fra de generelle spanske regler meldte De Kanarisk Øer ud i tirsdags, at man ville forsikre samtlige udenlandske besøgende mod Corona smitte, mens de opholdt sig på øerne.
Forsikringen vil dække udgifter til karantæne boliger, medicinsk behandling en hjemrejse med fly.
Ingen andre populære rejsemål har gjort noget tilsvarende. Det hjælper dog ikke i forhold til danske turister. De må ikke rejse dertil, som reglerne er lige nu.
Ifølge Udenrigsministeriet er smitte-tallet vokset voldsomt i Spanien i den seneste uge. Fra 25,5 til 39 i denne uge. Det ligger langt over det niveau på 16 til 20, som normalt får rejse-vejledningerne til at hoppe fra gult til orange.
Også lille Andorra i bjergene mellem Frankrig og Spanien er nu rykket op blandt de lande, som Udenrigsministeriet råder danskere fra at rejse til.
Det har Tyrkiet også fortsat. Mange havde ellers håbet, at Danmark måske ville følge i hælene på Tyskland. Her har man åbnet for rejser igen til flere af Tyrkiets Middelhavs-regioner som f.eks. Alanya.
I øjeblikket har Spanien, Rumænien, Luxembourg, Bulgarien og Andorra orange niveau i Europa. Altså skal man blive væk derfra.
Desuden fraråder ministeriet fortsat rejser til Irland på grund af landets strikse karantæne-regler….
(Indledningsfoto til artiklen: Jairjehuel / Pixabay)
Skriv et svar