Det kan godt være, at de enkelte EU-lande skæver til hinanden, når de indfører nye rejse-vejledninger og -restriktioner, men den praktiske virkelighed er helt anderledes.
Flere EU-stater som f.eks. Finland, Irland, og de baltiske lande kræver i dag 14 dages karantæne til indrejsende fra andre dele af EU. Ungarn har lukket sine grænser helt for indrejsende udlændinge.
Hele Frankrig er tilsvarende ”lukket” land for danskere, medmindre de ser bort fra Udenrigsministeriets advarsler. I Tyskland er det kun dele af Frankrig, man skal holde sig væk fra – f.eks. Paris og Cote d’Azur ved Middelhavet.
Grænseværdierne for smittetallet skulle egentlig også være de samme over hele EU. Det er de bare ikke. I Danmark opererer vi med 20 smitteramte pr. 100.000 indbyggere – tyskerne med 50.
Disse forskelle er begyndt at irritere EU ret meget. Derfor har EU-Kommissionen i dag offentliggjort et første forslag til, hvordan kriterierne for rejse-begrænsninger kan ensrettes.
Ifølge forslaget skal alle EU-lande så hurtigt som muligt blive enige om fælles kriterier og grænseværdier for indførelse af rejse-anbefalinger og -restriktioner.
Desuden ønsker EU-Kommissionen, at der opstilles et ensartet landkort over særlige risiko-områder for Corona smitte. I den forbindelse skal alle EU-lande også gerne have samme regler for at rejse til og fra de pågældende områder.
Som situationen er i dag, er der meget store forskelle fra land til land. Nogle har f.eks. 14 dages tvunget karantæne ved hjemkomst. Andre som Tyskland kun fem dage.
EU planlægger derfor at indføre 10 dages karantæne som standard. Denne del af forslaget skal EU-landenes sundheds-ministre allerede være enige om.
Spørgsmålet er i høj grad, om EU vil være i stand til at få alle medlemslande til at indføre samme rejseregler. Det bliver en svær opgave for Kommissionen.
Tilsyneladende vil Tyskland som led i sit EU-formandskab prøve at presse en større ensretning igennem i de kommende uger og måneder.
Som første lille skridt vil tyskerne tilsyneladende have indført standarder for, at smittetallene bliver direkte sammenlignelige fra land til land. Det er de ikke i dag, hvor der f.eks. er store forskelle på, hvor mange indbyggere som bliver testet.
Angela Merkel og co. vil også kræve, at kommunikationen af nye eller ændrede restriktioner bliver meget bedre end i dag.
Som tingene foregår lige nu, kan hvert enkelt medlemsland selve bestemme og efter hvilke kriterier, andre EU-lande eller regioner bliver vurderet som risiko-zone….
(Indledningsfoto til artiklen: Guillaume Perigois / Unsplash)
Skriv et svar