Den danske rejsebranche – og med den tusinder af danskere med udve i maven – har i månedsvis råbt op om det urimelige i, at Udenrigsministeriet betragter kloden i for store klumper ad gangen.
I stedet for som andre lande omkring os at splitte lande op i regioner og storbyer i sine rejsevejledninger har den danske regering været stædig og sagt, at man kun ville bedømme hele lande efter deres Corona smitte. Ikke dele af dem.
At ministeriet så ikke har holdt denne strategi konsekvent, har så gjort hele rejse-situationen ekstra forvirret. I Norge, Sverige og Nordtyskland har Danmark nemlig godt kunnet finde ud af at dele op i regioner.
Never mind og bedre sent end aldrig.
Her til morgen meddellte Udenrigsministeriet omsider, at vi får en regional model for rejsevejledninger til EU, Schengen landene og til Storbritannien.
Den indføres fra december og betyder i praksis, at ministeriet kan åbne for rejser til regioner med lav Corona smitte i orange lande, hvor alle ikke-nødvendige rejser frarådes til.
Omvendt kan ministeriet også tænde det røde og orange lys for rejser til regioner i lande, der ellers har lav smitte og gul status.
Især Spanien har været utilfreds med de hidtidige danske regler. De har bl.a. betydet, at populære feriemål som De Kanariske Øer eller Mallorca har været ”no-go” for danskere, selvom deres smittetal var langt lavere end på det spanske fastland.
Frankrig og Skotland har haft samme problem med danskerne, men det eksisterer ikke lige nu. Hele Europa er så tilsmittet med Corona for tiden, at praktisk talt ingen regioner har status til at blive åbnet.
Udenrigsminister Jeppe Kofod forklarer ændringen i de danske rejsevejledninger, der først er kommet i stand, efter at EU har besluttet, at det skal ske:
”Med de nye testdata, vi modtage, kan vi fremover lave markant mere finmaskede rejsevejledninger, end vi kender i dag. De giver os mulighed for at holde regioner med lav smitte åbne, forudsat at de leverer de nødvendige sundheds- og test-informationer,” siger Jeppe Kofod.
”Det vigtigste hensyn for os vil dog fortsat være danskernes sundhed, sikkerhed og tryghed, når de rejser udenlands. Pandemien raser stadig globalt og i Europa. Det er vore rejse-vejledninger en afspejling af,” fortsætter han.
Når Udenrigsministeriet senere i eftermiddag offentliggør den ugentlige status over rejselande, vil de regionale opdelinger endnu ikke være synlige. De indføres først til december.
Ved samme lejlighed ændres anbefalingen om selv-isolation efter hjemkomst fra et orange land eller rigion fra 14 til 10 dage.
Isolationen kan brydes ved negativt testsvar foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark.
Med andre ord vil der således fremover blive tale om selv-isolation i fem dage fremfor – som nu – i to uger.
I definitionen af en lav-risiko-region vil Udenrigsministeriet fastholde de hidtidige tærskel-værdier. De må ikke overstiger 30 smitte-tilfælde pr. 100.000 indbyggere pr. uge.
Definitionen på en høj-risiko-region følger de tærskler, der også benyttes i EU-rådets henstilling. Det er et smittetal på over 75 pr. 100.000 indbyggere….
(Indledningsfoto til artiklen: Element5 Digital / Pexels)
Skriv et svar