For et år siden stod turisme for 42 procent af Islands nationale økonomi. Det meste af resten kom fra fisk og havdyr.
Så kom Corona krisen og fik turismen til at styrte i bund og give landets nationale flyselskab Icelandair økonomiske problemer. Som også de fleste andre flyselskaber.
Islænderne tog dog Corona krisen i stiv arm.
I stedet for at pive over de manglende besøg fra udlandet benyttede Island roen og tomheden til at reparere veje og forbedre turist attraktioner, så de står klar og perfekte til det nye rykind efter Corona.
Desuden benyttede Island forleden anledningen til at holde en mini udgave af sin årlige Airwaves rock festival.
På grund af Corona måtte selve Airwaves aflyses. I stedet blev kun nogle få koncerter gennemført rent fysisk og kaldt ”Live from Reykjavik.”
20 procent af alle islændere så med via internet plus 12.000 deltagere fra 65 forskellige lande. På sit højdepunkt streamede 90.000 mennesker på samme tid koncerterne.
Alligevel er Island begyndt at savne sine turister. Trods alt mangler øen 79 procent af de indtægter, den havde budgetteret med, inden 2020 går over i historien som et år, vi helst glemmer.
Turisterne skal helst komme tilbage så hurtigt som muligt, og det skal bl.a.ske ved hjælp af nye typer lokkemad.
Åbenlyst inspireret af flere eksotiske sydhavs-øer vil Island nu udvide sit tilbud om lang-tids-visa, så det gælder flere lande end EU og Schengen området.
Det gælder ikke mindst amerikanerne, som Island har haft et tæt forhold til, siden øen løsrev sig fra Danmark under anden verdenskrig og blev en selvstændig stat.
Som led I øens “Work in Iceland” program kan udlændige få lov til at opholde sig på den smukke vulkanø i op til seks måneder.
Sådan et visum kræver imidlertid et par ting:
For det første skal personen kunne dokumentere, at han eller hun er ansat i et udenlandsk firma. Alternativt, at vedkommende er selvstændig erhversdribende I det land, hvor man har fast ophold.
For det andet må kandidaterne ikke tage arbejde fra islænderne selv. Og for det tredje skal vedkommende har en indtægt på mindst én million islandske kroner om måneden. Det svarer til godt 46.000 danske.
Island vil gerne lokke folk med andre jobs end øens traditionelle til. Fra USA er det uden tvivl it- og internet-specialister, der kommer fra Silicon Valley.
Islands regnestykke går nok på, at de langtids-turisterne kan stimulere øens økonomi ved at leje hotelværelser eller Airbnb boliger og bruge mange penge på restauranter og weekend trips rundt på Island,
De bør i hvert fald have rigeligt med penge med hjemmefra. Island er en meget dyr ø at bo på, når det gælder dagligvarer, spiritus, øl osv….
(Indledningsfoto til artiklen: JayMantri / Pixabay)
Skriv et svar