Risikerer fol at blive snydt, når de bruger online portaler til at købe rejser og flybilletter?
Ja, svarer det europæiske netværk af forbrugercentre, ECC-Net.
Her har man hen over sommeren fået et rekord-stort antal henvendelser fra forbrugere, der klager over skjulte gebyrer, urimelige ventetider og misvisende informationer.
ECC-Net har derfor for første gang besluttet at gå direkte til EU med sin klage. Det sker via den franske afdeling af Forbruger Europa. Her kan man nu sendt en klage direkte til EU-Kommissionen.
Den danske repræsentant for ECC-Net er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Her kan man sagtens genkende de historier, som høres fra andre lande i Europa:
”Vi oplevet typisk problemer med skjulte gebyrer ved booking eller refundering af billetter. Forbrugerne bliver kastebold mellem f.eks. booking-side og flyselskaber. Det skaber lange ventetider og ofte vildledende oplysninger,” siger Lars Arent. Han er leder af det danske Forbruger Europa-kontor.
Han fortæller, at hans afdeling har fået over dobbelt så mange henvendelser i 2020 som året før. To af tre henvendelser drejer sig om pakkerejser eller flybilletter.
Samlet set har ECC-Net behandlet over 137.000 spørgsmål og sager fra forbrugere i år. Det er 44 procent flere end i 2019. April, maj og juni var de travleste måneder nogensinde for netværket.
Forbruger Europa bruger EU’s nye varslings-system, der gør det muligt for udvalgte aktører at sende advarsler om en eller flere konkrete virksomheder, når der opdages systematiske brud på EU’s forbruger-lovgivning.
Varslings-muligheden blev åbnet, da EU’s CPC forordning – Consumer Protection Cooperation – trådte i kraft den 17. januar.
De franske forbruger-beskytteres klage til EU-Kommissionen gør bl.a. opmærksom på følgende problemer med rejse-booking-siderne:
- Ingen hjælp til forbrugere, som bliver bedt om at tage direkte kontakt til flyselskabet selv.
- Manglende refundering af aflyste billetter eller refundering efter for lang ventetid.
- Skjulte gebyrer ved booking eller ved refundering.
- Forskelle på rejse-booking-sidens og flyselskabets løsnings-forslag. For eksempel tilbyder den ene part tilbyder ombooking, mens den anden part vil levere 12 måneders vouchers eller gavekort.
- Manglende eller misvisende information om vilkårene ved tilbud om vouchers i forbindelse med aflyste fly. Det kan f.eks. være, at voucheren kun kan bruges på pågældende bookingside.
- Ingen information om ændrede eller aflyste flyafgange.
- Manglende anvendelse af reglerne for pakkerejser i situationer, hvor forbrugeren har købt fly og hotel i samme aftale.
(Indledningsfoto til artiklen: Headway / Unsplash)
Skriv et svar