Det halvdårlige foto ligner et klip fra en gyserfilm, men det skulle altså være virkelighed desværre:
En ung kvinde led svære forbrændinger i ansigt og hoved, da hendes hovedtelefoner eksploderede i et rutefly mellem Beijing og Melbourne forleden.
Ifølge de australske myndigheder brugte kvinden sine egne, batteridrevne hovedtelefoner til at høre musik på flyveturen. Netop batterierne er under mistanke for at have forårsaget forbrændingerne.
Da flyet havde været omkring to timer i luften, hørte passagererne et brag og så den unge kvindes ansigt brænde.
Hun var åndsnærværende nok til at hive de brændende hovedtelefoner af og smide dem på gulvet. Her kom stewardesser lynhurtigt til stede med en spand vand, som fik slukket de gnistrende rester af elektronikken, inden ilden kunne brede sig.
Der skete ikke noget med flyet, men kvinden led slemme forbrændinger. Desuden klagede andre passagerer efterfølgende over, at de måtte hoste hele tiden, og kabinen havde lugtet af smeltet plastik og forbrændt hår resten af vejen.
Myndighederne i det australske Transport Safety Bureau (ATSB) har taget episoden fra midten af februar meget alvorligt og bruger den til at advare offentligt mod brug af batteri drevne gadgets ombord på passagerfly.
I hvert fald skal man omgås især batterierne med stor forsigtighed og f.eks. kun opbevare batterier i original, godt beskyttet emballage.
Det nye tilfælde vækker mindelser fra sidste sommer og efterår, hvor det også var batterierne, det var galt med i Samsungs Galaxy Note 7 telefoner.
Adskillige Samsung mobiler brød i brand eller eksploderede, og Samsung måtte trække millioner af telefoner tilbage fra markedet som følge af skandalen.
Desuden forbød de fleste flyselskaber flypassagerer at tage Note 7 telefoner fra Samsung med ombord, uanset om de var tændt eller ej.
Både Samsungs smartphones og den kinesiske kvindes hovedtelefoner var forsynet med Li-ion batterier. En type, der er meget udbredt i moderne elektroniske gadges.
De australske myndigheder i ATSB anbefaler nu, at man ikke bare lægger sine gadges i en lomme eller i en taske, når de ikke er i brug. Apparaterne bør pakkes forsvarligt ind
Skulle smartphones ved en fejl falde ned i sædet eller mellem sæderne, skal man straks tilkalde kabine personalet. Man må ikke begynde at skubbe det elektriske sæde frem og tilbage, da det kan beskadige eller i værste fald knuse telefon og batteri.
Desuden overvejer australierne at forbyde batteri-drevne gadges i de kufferter, man har tjekket ind – og som opbevares i flyets bagagerum. Det gælder også for reserve batterier til f.eks. smartphones. De skal i stedet tages med i håndbagagen, hvor man hurtigt kan reagere, hvis noget skulle gå galt.
Skriv et svar