De fleste danskere går nok rundt med en forestilling om, at fastelavns-boller er et rent dansk fænomen – ligesom frikadeller med rødkål, medister og den røde pølse fra pølsevognen.
En ny analyse fra den store rejseportal www.booking.com stikker en gaffel i den saftige fastelavns-bolle med masser af creme og snask.
Undersøgelsen afslører nemlig, at i hvert fald Sverige, Island, Norge, Finland og Estland har deres egen variant af fastelavns-bollen.
Hvis du skal ud at rejse i de kommende dage og befinder dig i en af fire nævnte lande den 19. februar, der er den officielle dato for fastelavnen 2023, skulle du måske prøve-spise en af de lokale varianter.
Netop god mad er nemlig et vigtigt element i danskernes rejsevaner. Ifølge Booking.com siger 69 procent af os, at det er en hoved-motivation for at besøge destinationen at smage lokale måltider og specialiteter.
Semla i Sverige
Vores svenske naboer har en stolt tradition med at bage og spise deres elskede ”semla”, der minder meget om den danske fastelavns-bolle.
Semla består af en kardemomme-bolle med mandel-masse og masser af flødeskum. Den fås i alle svenskew bagerier og cafeer på denne årstid.
Svenskerne holder deres særlige ”Semmeldagen” den 21. februar, og her kan man f.eks. prøvesmage semla i Stockholms kendte Konditori Vete Katten.
Fastelavnsbollen i Norge
Nordmændene har også et lækkert vinter-bagværk, og det hedder fastelavnsbolle ligesom i Danmark.
I løbet af februar kan man finde denne delikatesse i bagerier og på mange af Oslos cafeer som f.eks. den kendte W.B. Samson på Egertorget i den norske hovedstad.
Laskiaispulla i Finland
Når man besøger Finland på denne tid af året, kan man være sikker på at få tilbudt den finske udgave af vores fastelavnsbolle næsten overalt.
Den kaldes for ”laskiairspulla”, og måske man skal øve sig i at udtale navnet, inden man tager flyet til Helsinki og omegn. Et klassisk sted at bestille den finske version af fastelavns-bollen er Café Ekberg i den finske hovedstad.
Vastlakukkei i Estland
Esternes version af fastelavns-bollen er næsten lige så svær at udtale. Heldigvis skal smagen være rigtig god, når man har fået vendt tungen på plads igen efter at have bestilt en ”vaslakukkei”.
I stil med den danske er Estlands fastelavns-bolle fyldt med masser af flødeskub og nogle tider også med marmelade.
Et oplagt sted at prøve vastlakukkei er Estlands ældste café Maiasmokk i hovedstaden Tallinn.
Bolla i Island
Så er islændernes udgave af fastelavns-bollen befriende let at udtale – ”bolla.” Det er ellers ikke altid normalt i Island, hvor det lokale sprog kan være noget kompliceret for en dansker.S
Island har en særlig bolledag – ”Bolludagur” – der i år falder på den 20. februar. Her kan man prøvesmage mange steder i Reykjavik som f.eks. i Sandholt bageriet.
Den islandske variant er som oftest en bolle fyldt med flødeskum, marmelade og med chokolade-glasur på toppen….
(Indledningsfoto af dansk fastelavnsbolle til artiklen: Tomasz Sienicki / Wikimedia)
Skriv et svar