Én ting er at tage på ferie i et andet land. Det er der som regel ingen problemer i.
Man kan også forsøge sig i en periode som digital nomade og flytte til f.eks. en eksotisk strand og arbejde derfra med sin laptop og mobiltelefon.
Noget helt andet er at flytte til udlandet. Skifte adresse, opgive sin gamle bolig, finde en ny og måske tage hele familien med – lokket af et super-job langt væk fra sin hjemstavn.
Når det sker, er det vigtigste for de fleste – såkaldt expats – hvor sikkert og trygt det er at bo i det nye land.
Hvordan står det til med kriminalitet, vold, trafik-sikkerhed, sundheds-system, forurening og cyber-forbrydelser. De overvejelser kommer ofte før boligpriser, løn og leveomkostninger.
Det fortæller det britiske forsikrings-selskab William Russell, der har specialiseret sig i at hjælpe ”expats”. Folk, der flytter til udlandet.
William Russell har foretaget en omfattende undersøgelse for at finde ud af, hvilke lande i verden der er de sikreste og mest trygge at flytte til.
Danmark kommer ind på en flot andenplads – kun overgået af Island.
Til gengæld placerer Danmark sig langt foran lande som f.eks. Tyskland, Finland, Schweiz eller Irland. Hverken Sverige, USA eller England er sikre nok til at komme i Top-20!
Ifølge analytikerne har man bl.a. kigget på personlighed sikkerhed, offentlig sikring, infrastruktion, klima, forurening og digital sikkerhed.
Rapporten bygger desuden Global Peace Index 2023 for at få et overblik over data, der specielt vedrører kriminalitet, krig, uroligheder og vold.
William Russell understreger dog samtidig, at følelsen af sikkerhed i et land kan afhænge meget af den person, der rejser og flytter.
Nogle lande er f.eks. mere sikre for mænd end for kvinder. Desuden er der fortsat lande, som slet ikke accepterer medlemmer af LGBTQ+ samfundet.
Den nye undersøgelse afslører samtidig, at krigen mellem Rusland og Ukraine ikke har påvirket sikkerheden for udvandrere synderligt. Langt de fleste sikre lande ligger fortsat i Vesteuropa.
Her er William Russells Top-10 over de mest trygge lande at flytte til. Bemærk, at det gælder om at færrest point:
- Island – 1.124 point
- Danmark – 1.310
- Irland – 1.312
- New Zealand – 1.313
- Østrig – 1.316
- Singapore – 1.332
- Portugal – 1.333
- Slovenien – 1.334
- Japan – 1.336
- Schweiz – 1.339 point
Danmark scorer især højt for vores lave kriminalitet. Desuden bruges 10,4 procent af vores brutto-national-produkt på sundheds-sektoren. Endelig ligger børne-vaccinationen meget højt med 90 procent. Alt sammen betalt over skattebilletten.
Island overhaler Danmark på grund af verdens højeste accept af anderledes tænkende som f.eks. bøsser, lesbiske, biseksuelle, transer og inter-seksuelle (LGTBTI+).
Til sidst har forsikrings-folkene fra William Russell fem gode råd til folk, der overvejer at udvandre til et andet land:
Sørg for at researche grundigt.
Det er vigtigt at forstå og kende sin nye destination, før man flytter.
Kend de nye kulturer
Undgå at komme i pinlige situationer, straks efter man ankommer. Vær derfor opmærksom på kulturelle forskelle i det nye land. Hvad må man, hvad gør man osv.
Vær forsigtig
Husk altid at lukke vinduer og låse døre, når I forlader jeres nye bolig. Lad ikke værdisager inklusive laptops ligge frit fremme, så de kan ses fra vinduet.
Ha’ alle vaccinationer ordnet
Nogle lande kræver, at nytilflyttere (og turister) skal have bestemte vaccinationer, attester (på f.eks. Corona) osv.
Få et sikkerhedsnet spændt ud
Det er meget vigtigt at have alle forsikringer på plads, inden man flytter. Sørg bl.a. for en international sundheds-forsikring, der giver adgang til private læger, hospitaler og behandling….
(Indledningsfoto til artiklen: Vectorjuice / Freepik)
Skriv et svar