At rejse på egen hånd frem for som par eller i grupper bliver mere og mere almindeligt. Både rejsebureauer og hoteller har travlt med at indrette sig efter stadig flere solo-turister.
Selvom det lyder besnærende at rejse afsted på egen hånd for at se verdens vidundere på egen hånd eller bare holde ferie i sit eget tempo, kan det desværre være risikabelt for især enlige kvinder.
Langt fra alle lande har ligeberettigelse, som vi kender det i Danmark. I andre lande er det bestemt ikke normalt eller velset, at kvinder går på restaurant alene.
Enkelte steder kan man sågar opleve, at hoteller nægter at leve værelser til enlige kvinder på ferie- rejse.
Den britiske finans-online-tjeneste MoneyTransfers.com har derfor ladet sine analytikere kigge på, hvilke lande der er sikre for kvindelige soloturister og, hvilke de helst skal holde sig fra at besøge på egen hånd.
Analytikerne har undersøgt en række forskellige ting, der kan have indflydelse på kvindelige rejsendes ophold i 50 forskellige lande.
Som udgangspunkt har MoneyTransfers.com benyttet det internationale Gender Equality Index (GEI).
Det er suppleret med data fra det international kriminalitets index og den tilsvarende oversigt over personlig sikkerhed.
Dertil kommer den gennemsnitlige hotelpris, antallet af hostels pr. 100.000 indbyggere, landets gennemsnitlige temperatur og nedbør, prisen på offentlig trafik samt antallet af gruppe-aktiviteter og -ture pr. 100.000 indbyggere.
Til sidst har analytikerne beregnet en score eller rating for hvert land. Det skete her i august 2023, så undersøgelsen er ny og dugfrisk.
Verdens fem mest sikre lande at rejse i for enlige kvinder er ifølge MoneyTransfers.com:
- Kroatien
- New Zealand
- Portugal
- Sverige
- Japan
De tilsvarende fem værste lande er så:
- Sydafrika
- Brasilien
- Peru
- Chile
- Argentina
Kroatien ligger højt i det internationale safety-indeks – 73,9 points og har en lav kriminalitet (26,1 points).
Til gengæld ligger Kroatien kun midt i feltet, når det gælder priser. Et hotelværelse koster i gennemsnit 110 dollars eller ca. 780 danske kroner pr. nat.
New Zealand har den bedste ligeberettigelse af alle testede lande, mens Portugal scorer mange point på sin høje sikkerhed og lave kriminalitet.
Ikke overraskende ligger Sverige højt på skalaen, når det gælder ligeberettigelse, mens man kan undre sig over, at analyse hævder, at svenskerne har lav kriminalitet.
Det passer ikke helt sammen med de daglige omtaler af bandekrige og drab på kriminelle teenage- drenge.
Endelig skyldes Japans placering i Top-5 over de sikreste steder for kvindelige soloturister, at landet har den laveste kriminalitet af alle.
Men så til den modsatte ende af ranglisten – nemlig de fem farligste lande at rejse til for enlige kvinder.
Værst er Sydafrika, som MoneyTransfers.com anbefaler, at man kun rejser til i en gruppe. De smukke land har den højeste kriminalitet og den laveste sikkerhed. Dertil kommer en foruroligende grad af ligeberettigelse.
Det er tankevækkende at se, at de øvrige fire lande i den farlige ende af skalaen alle ligger i Sydamerika.
Brasilien er næst-værst på grund af sin store kriminalitet – den tredje-højeste i verden. Så hjælper det ikke meget, at hoteller er billigere med i snit 94 dollars pr. nat.
Peru har mange fordele på grund af sine lave priser. Et hotelværelse fås nemt til 51 dollars pr. nat. På den anden side er Peru det næst-værste af 50 testede lande, når det gælder sikkerhed.
Chile er heller ikke et attraktivt land at besøge for enlige kvinder. Kriminaliteten er høj, sikkerhed og ligeberettigelse lav. Samtidig er der kun få tilbud på gruppe-ture.
Endelig har Argentina samme svagheder som Chile. I hvert fald, når det gælder kvinder på rejse….
(Indledningsfoto til artiklen: Ilkin Efendiyev / Pexels)
Skriv et svar