Den politiske uro flere steder i verden fremhæver et problem, som mange helt sikkert glemmer, når de rejser til udlandet på ferie eller forretning.
Ifølge en ny undersøgelse overser halvdelen af danskerne sikkerheden på ferie-destinationen. Især de unge ignorerer opslag for evakuering på hotellet.
Kun fem procent tjekker således, hvad de skal gøre i tilfælde af terror. Tilsvarende orienterer bare eks procent, hvad de skal gøre i tilfælde af natur-katastrofer som f.eks. storm, jordskælv, oversvømmelser eller vulkan-udbrud.
Evakueringsplaner er jo heller ikke så interessant læsning som barens drinkskort eller oversigten over tv-kanalerne på hotelværelset.
Til gengæld giver planerne en nyttig viden om, hvad man skal gøre i tilfælde af brand, terror og naturkatastrofer. De viser også, hvor brandtrapper er placeret i bygningen.
Den nye analyse er lavet af Kantar Public for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige, og den har fået trist aktualitet med krigene i Ukraine og Israel.
”Det gælder også på det her område, at forebyggelse betaler sig. Når uheldet først er ude, kan det være for sent,” forklarer Louise Hertzum Andersen. Hun er chef for forretnings-udvikling i Gouda Rejseforsikring.
”Heldigvis er det meget sjældent, at der opstår brand eller sker en ulykke op et hotel. Alligevel er det en god vane lige at orientere sig om sikkerheden og vejen til nødudgange, når man ankommer til et nyt hotel,” fortsætter hun.
Hun tilføjer, at ved brand kan værelser og gange blive så mørke og indhyllede i tæt røg, at det bliver svært at se flugtvejene.
Den nye undersøgelse afslører også, at det er de yngre aldersgrupper, der går mindst op i den information, som sikkerheds-opslagene indeholder.
Det gælder især for de 18- til 29-årige, hvor to af tre svarer, at de ikke tjekker evakuerings-planerne på et hotel, hostel eller ferielejligheden hostel, de bor i.
Det tal bekymrer Louise Hertzum Andersen. Hun understreger, at gode rutiner og viden om sikkerhed er vejen frem, når det handler om at forebygge, at ulykker og farlige situationer opstår på rejsen.
”I den aldersgruppe er der mange, som ikke har så stor rejse-erfaring og derfor skal have skabt nogle goder vaner omkring sikkerheden.”
Hun anbefaler derfor, at forældre, der rejser med børn, gør det til en vane at gennemgå sikkerheds-planerne.
Til sidst nogle gode råd fra Gouda Rejseforsikring og Gjensidige:
- Læs evakueringstavlerne på hotellet og bed om en kopi af dem, hvis de ikke hænger et synligt sted.
- Vær bevidst om, hvor nødudgange er placeret.
- Sørg for, at døren til jeres værelse ikke er spærret af bagage om natten.
- Hav jeres vigtigste telefonnumre indkodet på mobiltelefonen
- Kom så langt væk som muligt, hvis der opstår en farlig situation
(Indledningsfoto til artiklen: Gouda Rejseforsikring)
Skriv et svar