At man kan hente gratis fjernvarme i undergrunden, er ikke nogen nyhed i Island.
Tværtimod vil mange islændere nok helst være foruden, når det medfører, at man må flytte hjemmefra, fordi en vulkan truer med at gå i udbrud i jorden under ens hus og bolig.
Schweiz er til gengæld ikke et land, som man forbinder med uro. Hverken i samfund, geografi eller eller geologi.
Schweizernes største lufthavn – den i Zürich – håber imidlertid at have fundet en guldåre 300 meter under startbaner og terminal-bygninger.
Dybt nede i undergrunden har geologer nemlig fundet ud af, at der løber en 30 kilometer lang og op til en kilometer bred rende.
Den er skabt under den seneste istid og er fyldt med vand, som kan bruges både som jordvarme og til køling i varme somre.
Lufthavnen håber således, at overskuds-varme fra somre kan lagres i vandet til kolde vintre – og omvendt.
De første prøveboringer er i gang i Zürich. Bliver de en succes, ventes lufthavnen at kunne varme de første af sine bygninger op med grøn og geotermisk energi i 2026.
Prøveboringerne koster Zürichs lufthavn mellem fire og otte millioner schweizer-franc. Det er op til 60 millioner kroner.
Næste trin bliver at bygge en test-brønd. Den skal vise, hvor store mængder vand lufthavnen kan pumpe op til opvarmning eller køling.
Når der lige nu er lange udsigter, før selve luftfarten kan blive grøn og klima-rigtig, er det da godt, at lufthavne i det mindste kan blive det….
(Indledningsfoto til artiklen: Zürich Airport)
Skriv et svar