Normalt handler hitlister om, hvilke rejsemål, hoteller, lufthavne eller flyselskaber der er de bedste – og som man derfor roligt kan benytte.
Den slags plejer den store britiske rejseportal ”Fodor’s” normalt også at dyrke. Indtil nu.
For briterne har besluttet at gå den modsatte vej med sin nye rangliste. Den afslører nemlig, hvilke ni ellers populære rejsemål man helst skal undgå i 2024.
Begrundelsen er egentlig ikke, at de pågældende destinationer er farlige for turister at besøge. Snarere, at turisterne selv er faren.
På Fodor’s No-Go liste finder man bl.a. berømte rejsemål som Venedig, Athen eller Mount Fuji i Japan.
Deres popularitet har imidlertid også en bagside. De er enten overrendt af turisme – over-tourism. De er møgbeskidte, eller man kan ikke drikke vandet de pågældende steder. Turister og lokale beboere er nødt til at købe flaskevand.
Her er så Fodor’s triste topliste over rejsemål, man helst skal undgå at tage til i 2024:
Athen i Grækenland
Den græske hovedstad lider voldsomt af overturisme. Der er turister overalt. De slider på både de mange antikke bygningsværker og sørger for omfattende forurening.
Ifølge Fodor’s havde Athen besøg af ikke færre end 760 krydstogtskibe i 2022. I år vil tallet være endnu større, samtidig med at turister i fly også er i voldsom stigning.
For at modvirke over-turisme har Athen bl.a. indført en begrænsning på maksimalt 20.000 besøgende om dagen i Akropolis.
Samtidig bliver flere og flere faste indbyggere jaget ud af Athen, fordi huslejerne stiger kraftigt. Bolig-ejere tjener flere penge på Airbnb end på athenerne selv.
Venedig i Italien
Venedig er kendt som en af verdens mest over-besøgte turistbyer. Den gamle ”flydende” by er slet ikke bygget til at håndtere så mange mennesker i gader og kanaler hver dag.
De mange turister har ført til en omfattende luft- og støj-forurening, bjerge af affald og store skader på infrastruktur og bygninger.
Dertil kommer den store vandtrafik, som Venedig har forsøgt at inddæmme ved at flytte de største krydstogtskibe til en havn 40 kilometer borte.
Efter flere års tilløb vil Venedig nu prøve med at indføre en entré-billet for éndags-turister. Mange mener, at priserne slet ikke er høje nok til at afskrække besøgende udefra.
Heller ikke UNESCO mener, at Venedig gør noget seriøst ved at løse sine problemer. I 2021 og 2023 kom Venedig med på listen over truede verdensarve, men er nu slettet igen.
Ganges floden i Indien
Alle kender tv-billederne af menneske-masser, der kaster sig ud i Indiens længste flod og en af verdens helligste vandveje.
Turister burde holde sig langt væk, hvis de vil holde sig sunde. Ganges er nemlig stærkt forurenet af kloakvand fra byer langs floden, religiøse arrangementer og turister fra hele verden.
Dertil kommer larm og forurening fra tusinder af udflugtsbåde og krydstogtskibe, der truer Ganges flodens delfiner med at uddø.
Mount Fuji i Japan
Mount Fuji er Japans mest kendte turist-attraktion og samtidig et helligt bjerg for japanerne, der hvert år lokker millioner af pilgrimme og udenlandske besøgende til.
Ifølge Fodor’s er de færreste turister klar over, at bjerget er så stejlt, at det ligefrem kan være farligt at forsøge.
Desuden efterlader de mange besøgende enorme mængder affald, som frivillige hjælpere kæmper en ulige kamp med at fjerne.
Japanerne forsøger nu at begrænse antallet af daglige vandrere på bjerget og indføre en frivillig afgift til affalds-bekæmpelse. Indtil videre har de ikke ført til de ønskede resultater.
Koh Samui i Thailand
Koh Samui er en populær turist-ø i Thailand, der i det seneste år har kæmpet med en voksende vandmangel.
Forklaringen er bl.a. usædvanligt små mængder regn, der har skåret ned på øens naturlige vand-reservoirer.
Samtidig er turist-antallet vokset stærkt efter Corona pandemien, mens et nedbrud i en central sluse har ladet saltholdigt havvand løbe ind og blande sig med ferskvandet.
Myndighederne på Koh Samui har været nødt til at rationere vandmængden. Det har gjort vand til en dyr luksusvare, hvilket især er gået ud over det lokale landbrug.
Thaierne vil begrænse turiststrømmen og indføre andre foranstaltninger til vandbesparelse. De vil dog næppe være klar i 2024, vurderer Fodor’s.
San Gabriel Mountains i USA
San Gabriel Mountains National Museum er et populært bjerg-område for vandrere, mountain-bikere og skiløbere.
Mængden af turister og amerikanernes mangel på klima-bevidsthed har imidlertid ført til en omfattende affalds-forurening og forstyrrelser af livsbetingelser for vilde dyr og planter. Også graffiti er et voksende proble
USA’s National Forest Service har alt for begrænsede ressourcer til at udsende kontrollører og parkvagter.
Nu forsøger lokale grupper af frivillige hjælpere at fjerne affald og graffiti i den ellers så smukke nationalpark.
Halong bugten i Vietnam
Den vietnamesiske bugt er berømt for sine fjelde af kalksten, der lokker masser af krydstogtskibe og turister til.
Ifølge Fodor’s var det over syv millioner udenlandske besøgende i 2022, der vil vokse til over 8,5 millioner i år.
Resultatet er en voldsom over-turisme og affalds-forurening, som de vietnamesiske myndigheder slet ikke kan styre. l
F.eks. er det helt almindeligt, at krydstogt-gæster smider vandflasker, plastikposer, kaffekopper og madrester direkte i vandet.
Oveni lider Halong bugten af et stigende over-fiskeri samt olie-forurening fra de mange krydstogtskibe og udflugtsbåde.
Atacama ørkenen i Chile
Det er en hel anden forurening, som belaster Atacama ørkenen i Chile.
Ørkenen bruges nemlig som losseplads for brugt tøj. Hvert år ender 60.000 tons i Atacama. 85 procent placeres på en enkelt losseplads, der er så stor, at den kan ses fra verdensrummet.
Problemet er ikke kun mængden af brugt beklædning, men også at tøjet består af flere forskellige materialer, der ikke nedbrydes lige hurtigt. Dertil kommer kemikalier, som stoffet er behandlet med.
Chilerne forsøger hvert år at komme problemet til livs ved at sætte ild til affalds-bjergene. Det fører imidlertid til en luftforurening, der truer dyreliv og lokale beboere.
Nogle få virksomheder har åbnet Atacama ørkenen, som genbruger tøjet, men de er alt for få og har ikke penge til det nødvendige udstyr.
Lake Superior i USA
Lake Superior betragtes som verdens største ferskvandssø, men lider af over-turisme med overfyldte camping-pladser, restauranter, ferielejligheder og p-pladser.
Søen lider også af overfiskning på grund af de mange turister. Dertil kommer, at nye invasive fiske- og muslinge-arter er sat ud i Lake Superior, som truer den oprindelige bestand.
Endelig har klima-forandringerne sørget for en kraftig øgning af alger, som belaster vandkvaliteten og giver sundheds-mæssige farer for mennesker og dyr….
(Indledningsfoto til artiklen:Getty Images / Unsplash+)
Skriv et svar