Under Corona blev det højeste mode at blive digital nomade og flytte til udlandet for at arbejde.
Det var trods alt meget bedre og sidde med sin laptop på en solbeskinnet strandbred i Thailand eller i Karibien end at kukkelure hjemme i sine egne fire vægge, som man knap nok måtte forlade på grund af risikoen for at blive smittet med en virus.
I mellemtiden regner man med, at omkring 35 millioner mennesker lever som digitale nomader verden over.
Typisk er det unge med freelance-job, influencere eller selvstændige stillinger, som man kan håndteres med hjemmearbejde borte fra arbejdsgiveren. Hvor en laptop, internet-linie og en smartphone er nok som arbejdsredskaber.
Over 50 lande har indrettet specielle arbejdsvisa til digitale nomader. De fleste er tidsbegrænsede til f.eks. tre eller seks måneder. Andre varer i et helt år.
Samtidig er visa til digitale nomader ofte forbundet med betingelser. Det kan f.eks. være krav om en vis månedlig indtægt fra en arbejdsgiver eller flere.
Det kan også være en bopæl i landet og en god sygeforsikring, så nomaden ikke kommer til at ligge sundheds-systemet i sit nye værtsland til last.
Efter Corona pandemien er der blevet mere stille omkring digitale nomader. Man hører kun sjældent om nye lande, der udsteder de særlige visa.
Heller ikke fra hoteller, der indretter værelser specielt til denne kundegruppe. Det gjorde også en stribe hoteller i Danmark.
Det var lige indtil i går. Da meldte japan nemlig ud, at landet bliver det seneste, som vil udstede visa til digitale nomader.
Japan vil byde velkommen til arbejdende nomader fra 49 forskellige lande. De skal have en dokumenteret årlig indtægt på mindst ti millioner yen – ca. 475.000 danske kroner – og kan få lov til at opholde sig i Japan i seks måneder.
De 49 lande er dem, som Japan har skatte-aftaler med, og hvis indbyggere kan rejse ind i Japan på korte ferier uden turist-visum.
Efter planen skal det nye japanske projekt for digitale nomader træde i kraft fra slutningen af marts, skriver den store engelsk-sprogede avis ”Japan Times.”
Nok så vigtigt for mange nomader er, at det japanske visum også omfatter kæreste/ kone / mand og fælles børn.
Til gengæld må det ikke forveksles med Japans faste arbejds-tilladelser – de såkaldte ”residence cards” eller ”residence certificates.”
Den nye visa-åbning kommer midt i en periode, hvor Japan er blevet et af de mest trendy lande at holde ferie i.
På verdensplan har over 50 lande inviteret digitale nomader til at bo og arbejde hos dem i en begrænset periode.
I Asien er det bl.a. Sydkorea og Taiwan, hvor nomaderne må opholde sig i henholdsvis to og tre år. Desuden har Thailand, Bali og Indonesien arbejds-visa for kortere perioder.
I Europa har f.eks. Portugal været blandt de første med visum til digitale nomader. Andre lande, som tilbyder lignende ordninger, er f.eks. Tyrkiet, Argentina, Colombia og flere øer i Karibien….
(Indledningsfoto: Peggy Anke / Unsplash)
Skriv et svar