Pizza er formentlig den mest populære spise i verden. Den kan fås stort set overalt – enten til at bage selv eller færdig-bagte på millioner af restauranter.
Hver eneste af dem hævder samtidig, at netop deres kombination af dej, tomatsovs, mozarella ost og fyld er den allerbedste.
Ægte pizza-afficionados vil jo nok mene, at pizzaer kun er rigtig gode i Italien. Det er jo her, at de er opfundet. Eller?
Nyere historie-forskning afslører dog, at pizza’en blot er én af flere udgaver af oldgamle fladbrød fra Middelhavs-regionen. Ordet pizza er jo også beslægtet med det græske pizza og det tyrkiske pida.
Never mind – italienerne selv er overbevist om, at pizza’en er deres, og at den oprindelig udgave stammer fra Napoli. Den version, der kun består af dej, tomat, ost og xxxxx.
Italienerne er dog samtidig blevet så kosmopolitiske, at de godt kan acceptere, at også andre lande kan bage gode pizza’er.
Faktisk så gode, at den italienske online-portal 50-Top-Pizza forleden har kåret de bedste pizzaria’er i Europa – uden for Italien selv.
Det kan jo være godt at vide, hvis man lige pludselig skulle blive pizza-sulten i andre dele af verden.
Kåringen af de bedste pizza-restauranter i Italien selv følger så efter med en separat kåring, der offentliggøres den 10. juli.
Danmark har to pizzaria med i Top-25. Det er Surt og MaMeMi i København på en 13. og en 23. plads.
Respektabelt, men langt efter de placeringer blandt verdens bedste ”fine dining” restauranter, som Danmark er vant til med f.eks. Noma, Alchemist eller Geranium.
Europas bedste pizzaria uden for Italien selv hedder Napoli on the Road og har to adresser i London.
Restaurantens succes kommer ikke helt tilfældigt. Dens stifter og chefkok Michele Pascarella er selv italiener og blev sidste år udnævnt til verdens bedste pizzabager af magasinet ”Timeout”.
På andenpladsen følger Sartoria Panatieri i Barcelona foran Via Toledo Enopizzeria i Wien i position tre på pizza-listen.
Spanien er i øvrigt oftest repræsenteret i Top-50. Med syv pizza-restauranter. Også England og Frankrig har ret mange adresser med. Danmark kun en enkelt.
Her er så Top-25 over de bedste pizza-steder i Europa – uden for Italien selv:
- Napoli On The Road i London
- Sartoria Panatieri i Barcelona
- Via Toledo Enopizzeria i Wien
- 50 Kalò i London
- Baldoria i Madrid
- Pizza Zulu i tyske Fürth
- IMperfetto i Paris-forstaden Puteaux
- NNea iAmsterdam
- La Balmesina i Barcelona
- Fratelli Figurato i Madrid
- La Pizza È Bella i Antwerpen
- Forno D’Oro i Lissabon
- Surt i København
- Franko’s Pizza & Bar i kroatiske Zagreb
- Little Pyg i Dublin
- Matto Napoletano i Skopje i Nordmakedonien
- Demaio i Bilbao
- Stile Napoletano i Chester
- La Piola Pizza i Bruxelles
- Zielona Górka i polsle Pabianice
- Guillaume Grasso i Paris
- 450°C i finske Turku
- MaMeMi i København
- Forza i Helsinki
- Malafemmena i Berlin
(Indledningsfoto til artiklen: Hoja Studio / Unsplash)
Skriv et svar