For 60 år siden var Spanien det første land, som danskerne tog på charter-ferie til. Det gør danskerne fortsat, selvom Spanien har mistet lidt af sin suveræne førsteplads.
Den holder Spanien nu for 22. år i træk med en markedsandel på 18 procent af danskernes rejser i 2023.
Italien vinder stærkt frem på andenpladsen, mens også Grækenland har tabt lidt af populariteten i forhold til 2022.
Tyskland holder til gengæld sin position stabilt som nummer fire på hitlisten, mens Frankrig går frem.
Ifølge Danmarks Statistik ligger Tyskland, Grækenland og Frankrig nu side om side med syv procent af danskernes ferie.
Blandt årets tabere er Sverige, der er røget ned på en sjetteplads med syv procent markedsandel. Den deler de med Norge.
De netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik afslører også, at danskerne i 2023 foretog 6,7 millioner såkaldt lange ferierejser. De indeholder mindst fire overnatninger.
Det kan lyde af mange, men er faktisk 11 procent færre end i 2019 – det seneste normale år før Corona pandemien. Dog er det en fremgang på fire procent i forhold til 2022.
Kigger vi alene på danskernes ferier i udlandet, steg de med syv procent sammenlignet med 2023.
Omvendt ligger de hele 12 procent under 2019, så danskerne er endnu for alvor vendt tilbage til tidligere tiders rejser til andre lande.
Selvom DSB ihærdigt fortæller, at flere og flere danskere bruger toget, kan det vel ikke overraske, at de flestes ferier i Danmark foregår i bil. Ferier i udlandet sker så i fly.
Sidste år blev bilen således brugt til 81 procent af de lange ferierejser i Danmark. 67 procent tog flyet til udlandet.
Badeferier er danskeres store nummer. I udlandet tager 81 procent på ferie til strand og vand, mens det er 51 procent på ferie i Danmark. 23 procent var på besøg hos venner og familie.
Endelig foretog danskerne samlet set 9,4 millioner korte ferierejser i Danmark og udlandet. Det vil sige ferieture med mellem en og tre overnatninger.
Det svarer til et fald på tre procent i forhold til 2022: Vi foretog 530.000 færre ferierejser i eget land, mens de udenlandske gik frem med 190.000. De gik primært til vores nabolande Sverige og Tyskland….
(Indledningsfoto til artiklen: Aguedo Belido / Unsplash)
Skriv et svar