Det sker (heldigvis) kun sjældent, at det danske udenrigsministerium markerer et land med rødt. Som regel, hvis der er udbrudt krig, terror eller natur-katastrofer.
Vi ved alle, hvad der foregår i Israel lige for tiden. Man kan ikke undgå at se de forfærdelige billeder, når man åbner for tv, aviser og online nyheder.
Den aktuelle situation har fået Udenrigsministeriet til at skærpe sin rejse-vejledning fra tidligere orange til rødt.
I praksis betyder det, at ministeriet nu fraråder alle rejser til Israel på grund af ”en meget høj sikkerheds-risiko som følge af en øget fare for markant eskalation i kamp-handlingerne mellem libanesisk Hizbollah og Israel samt situationen i Gaza.”
Udenrigsministeriet opfordrer samtidig til, at danskere i Libanon rejser ud af landet så hurtigt som mulig og, mens det stadig er muligt.
En åben krig mellem Hizbollah og Israel kan nemlig betyde, at internationale fly til og fra Libanon kan blive aflyst, eller at flybilletterne stiger i pris. Desuden er det ikke sikker, at ens rejseforsikring dækker.
Krig bliver til turisme
Næsten samtidig med det danske udenrigsministeries opgradering af Israel til ”rød zone”, melder det israelske rejsemedie ITN – Israel Travel News – at landet har planer om at forvandle nogle af krigs-områderne til fremtidige turist-attraktioner.
Det drejer sig om de byer, som arabiske Hamas overfaldt den 7. oktober 2023 nær grænsen til Gaza og bortførte mennesker fra. De overfald, der startede hele den nuværende krig.
I første omgang vil rejserne til de Hamas-ramte byer kun blive tilbudt til soldater som en slags uddannelses-mæssigt besøg.
Israelerne har dog også konkrete planer om at lave engelsk-sproget version af rejsen, som vil blive tilbudt til internationale turister. Det vil ske inden længe, skriver ITN.
Berømte mennesker som f.eks. komikeren Jerry Seinfeld, Tesla-bossen Elon Musk, skuespilleren Michael Douglas, den tidligere præsident-kandidat Nikki Haley samt Donald Trumps datter Ivanka og svigersøn Jared Kushner har allerede været forbi og har bl.a. taget fotos af sig selv foran de ødelagte huse og hjem.
Traditionelle rejser til Israel for kendisser og VIP’ere plejer at inkludere stop ved ikoniske religiøse og kulturelle seværdigheder som f.eks. vest-muren, Masada, Genesaret sø, Gravkirken og Yad Vashem Holocaust mindesmærket.
Nu håber Israel, at besøg i de ødelagte kibbutzer og grænsebyer kan tiltrække international støtte og flere turister til landet, når Gaza konflikten er overstået.
Turister bidrager normalt med tre procent af Israels økonomi, når omkring 200.000 udlændinge om året besøger landet. Her i år frygter israelerne imidlertid, at turist-tallet bliver meget mindre….
(Indledningsfoto til artiklen: Josh Appel / Unsplash)
Skriv et svar