Mange mener, at fænomenet julemarkeder er opfundet i Tyskland.
Uanset, om det nu er historisk korrekt eller ej, er det en kendsgerning, at vores naboer mod syd byder på flere julemarkeder end noget andet land.
Der findes næppe den tyske landsby, som ikke byder på et marked med masser af boder, Glühwein, honning-kager, julebag og kulørte lamper.
De større byer i Tyskland har sågar flere eller mange julemarkeder, der konkurrerer med hinanden om både lokale beboeres og måske især udenlandske turisters gunst i december.
I denne artikel holder jeg mig fra at præsentere de største og de mest berømte julemarkeder i Tyskland. Dem kender de fleste jo nok i forvejen.
I stedet kommer her en lille liste over særligt stemningsfulde julemarkeder, der ikke ligger alt for langt væk fra Danmark.
Hvis dette udvalg ikke er nok, har det nationale tyske turistbureau lavet en smart online søgemaskine, som kan bruges til at finde alle julemarkeder syd for grænsen.
Jul med et brøl
Braunschweig er nok mest kendt for at være stedet, hvir Jägermeister bitteren fremstilles.
Byen i Niedersachsen lige nord for Harzen byder dog også på et over 500 år gammelt julemarked, der er placeret på området mellem domkirke og Dankwarderode Schloss.
Braunschweigs julemarked omfatter godt 130 boder og forlystelser, der hvert år tiltrækker hundrede-tusinder af besøgende fra nær og fjern.
Oven over alle fornøjelserne holder Braunschweigs kendetegn – den ikoniske løve – et vågent blik over løjerne.
Det mere ukendte Berlin
Tysklands hovedstad disker op med dusinvis julemarkeder, hvor nogle af dem – f.eks. det på Gendarmenmarkt – placeres blandt verdens bedste.
Noget mindre, men sikkert mere charmerende og hyggelig er julemarkedet i den gamle Berlin-bydel Spandau.
Mange beskriver oplevelsen, som om man træder ind i en levende julefortælling, hvor middelalderens håndværk møder nutidens kreativitet.
Maritim middelalder
Hansestaden Bremen har to julemarkeder, som de fleste besøger begge to. De har nemlig hver deres charme.
Det traditionelle julemarked ligger i historiske rammer og meget centralt ved siden af Bremens rådhus.
Det andet – Schlachte-Zauber – er fra 2004 og altså meget nyere. Det ligger på havne-promenaden ved floden Weser.
Schlachte-Zauber byder på omkring 85 middelalder-inspirerede træboder, maritime dekorationer og spændende installationer.
590 år og fuld af liv
Den gamle by Dresden ligger ved Elben i den østlige delstat Sachsen.
Den har en af Tysklands ældste julemarkeder – Striezelmarkt – der blev grundlagt helt tilbage i 1434. Den kan altså fejre 590 års fødselsdag her i december.
Striezelmarkt er ikke kun meget traditionel med boder, der byder på håndlavet julepynt og kulinariske specialiteter fra det nærliggende Erzgebirge.
I 2022 slog julemarkedet også alle rekorder ved at servere verdens største jule-stollen på over en kilometer i længden og fem tons i vægt.
Julemarked tæt på grænsen
Man behøver ikke at køre mange kilometer ned i Tyskland for at finde det første store og traditionsrige julemarked.
Det ligger på Glücksburg Slot tæt på Flensburg og er også nemt at komme til med offentlig transport.
I advents-weekenderne forvandles slotsgården på Glücksburg til et levende julemarked med særligt fokus på kunst og lokalt kunst-håndværk. Desuden er der en flot lyspark.
Stor jul ved Østersøen
Havnebyen Rostock markerer sit julemarked med en 20 meter høj jule-pyramide, der er en af verdens største og derfor har opnået en plads i Guinness Rekord-bog.
Med over 200 boder og forlystelser er julemarkedet i Rostock også det største i Nordtyskland.
Det strækker sig nemlig over flere kilometer….
(Indledningsfoto til artiklen: Getty Images / Unsplash+)
Skriv et svar