Millioner af mennesker tager i disse dage og uger flyet på juleferie.
Undervejs vil de møde masser af festlig julepynt i lufthavne, hvor mange af dem har købt meget store juletræer, der aldrig ville finde plads i passagerernes hjemlige dagligstue.
Til gengæld er der ikke meget juleligt over de fleste flyselskaber. Måske kabine-personalet lige har iført sig en nissehue.
Kun få flyselskaber som f.eks. Emirates serverer særligt julemad ombord for at gøre rejsen ekstra festlig og jule-agtig.
Så var det helt anderledes i gamle dage.
Særligt i flyvningens ”guldalder” i perioden fra 1940’erne til slutningen af 70’erne var service og komfort ombord vigtigere end billetprisen som i dag.
Et godt eksempel viste den berømte entertainer Sammy David Junior, der i de tidlige 1960’ere indsang en reklamefilm for flyselskabet Pam Am.
Filmen indeholdt bl.a. tekst-linierne ”her flyder mælk og honning” for at illustrere, at service på flyene omfattede luksuriøse mad-oplevelser. Noget andet end en forkølet sandwich i dag ledsaget af en flaske vand.
Dengang strøede flyselskaberne også med oppulente navne for deres første klasser. Lufthansa kaldte passagererne for ”senatorer”, TWA for ”ambassadors” og Pam Am sågar for ”presidents”.
SAS overstrålede dog dem alle sammen med kongelig glans. De dyrt betalende passagerer sad på en ”Royal Viking First Class”.
På mange af flyene i den gyldne tidsalder fløj en højt uddannet kok med: Ved juletid tilberedte han stege i flyenes små køkkener og serverede dem personligt med lange, skarpe knive.
I dag er alt ombord på fly præ-fabrikeret på jorden og skal blot varmes op i mikrobølge-ovne. Lange skarpe knive vil også være udelukkede af sikkerheds-hensyn.
Sikkerheds-kontroller begyndte først at blive indført i 1960’erne, efter at en stribe blodige fly-bortførelser skræmte verden op.
Hvad passagerer fik serveret ombord for 50-60 år siden, kan man enten studere i flyselskabernes egne museer eller i de særlige kogebøger, der blev trykt til formålet:
SAS solgte f.eks. en kogebog, så passagererne kunne lave de samme lækre retter hjemme på komfuret, som de havde fået serveret på flyveturen. Heriblandt selvfølgelig også jule-menuer.
Endnu vildere var det i 1970’erme at flyve i First Class på en Boeing 747 Jumbo fra for længst hedengangne Pan American. Da blev middagen serveret på første sal….
(Indledningsfoto til artiklen: SAS Museet i Oslo)
Skriv et svar