For mange mennesker er det en livslang drøm at få lov til at stå på toppen af verdens højeste bjerg – Mount Everest – efter en sikkert hård og krævende opstigning.
Omvendt er der også dem, som mener, at alt for mange bjergbestigere får adgang til Mount Everest. De efterlader nemlig ofte masser af affald på bjergsiderne.
I øjeblikket udsteder de nepalesiske myndigheder 300 tilladelser om året, og de er en vigtig indtægtskilde for det lille land.
Bjergbestigning og trekking aktiviteter i bjergene udgør nemlig fire procent af hele økonomien i Nepal, skriver den engelske nyhedstjeneste BBC.
Nu vil Nepal så sætte priserne på en Mount Everest tilladelse markant op:
I højsæsonen fra april til maj skal det koste 15.000 dollars eller ca. danske kroner. Det er en stigning på 36 procent.
Vil man kravle op ad Mount Everest uden for højsæsonen, bliver det også 36 procent dyrere. Nemlig 7.500 dollars fra september til november og 3.750 dollars fra december til februar.
Affalds-problemet på verdens højeste bjerg bliver illustreret af, at Nepals militær begyndte at foretage en årlig rengøring fra 2019 og frem.
I den periode er der indsamlet mindst 119 tons affald, 14 døde menneske-kroppe og et håndfuld skeletter. Mindst 200 flere lig menes at ligge gemt i sneen på bjergsiderne.
Nepal er i øvrigt hjemland for otte af verdens 14 højeste bjerge….
(Indledningsfoto til artiklen: Sylwia Bartyzel / Unsplash+)
Skriv et svar