Det er de yngre generationer af danskere, som har kastet sig over flyet som deres foretrukne transport-middel, når de rejser til udlandet.
Ældre danskere foretrækker at holde ferie i eget, og de bruger fly meget mindre end unge og midaldrende landsmænd m/k.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik: Halvdelen af danskere over 65 år – mere præcist 49 pct – holdt i 2018 deres ferier inden for landets grænser. Med ferie definerer talfolkene rejser med mindst fire overnatninger.
Knap så mange, men stadig en stor andel af danskerne som helhed blev også i Danmark i deres ferier sidste år. Nemlig 42 pct.
Det er gode nyheder for danske hoteller, hostels, campingpladser og sommerhus-udlejere, men punkterer samtidig en smule af den myte om, at danskerne helst vil rejse til Middelhavet, når de skal holde ferie.
”Ser man isoleret på ferie-destinationen, kan man sige at ældre mennesker har mere klimavenlige rejsevaner end den gennemsnitlige dansker. Rejser i hjemlandet kræver som regel mindre transport end ferier til udlandet. Især, når man taler om rejser med fly,” forklarer fuldmægtig Else-Marie Rasmussen fra Danmarks Statistik.
Generelt rejser de midaldrende og unge oftere på ferie i udlandet end de ældre. Det ses tydeligst i aldersgruppen mellem 15 og 24 år. De unge danskere gider ikke holde deres fridage i eget land. Kun hver tredje – 34 pct – valgte sidste år Danmark som stedet at holde ferie.
Ældre flyver mindre
Når danskerne tager på ferie i udlandet, har otte af ti vinger på. 81 pct. af os bruger fly til udlandet. Mindst af alle gør pensionisterne. Her ligger fly-procenten på 76.
Ældre danskere bruger oftere bussen end deres yngre landsmænd. Seks procent af seniorerne tager plads i en bus, når de rejser på ferie i udlandet. Det er tre gange flere end gennemsnittet af danskerne. Kun to procent af os gider bus på rejser, der tager fem dage eller derover.
Den aldersgruppe af danskere, som er gladest for at tage flyet til udlandet, er de midaldrende mellem 45 og 64 år. De er gamle nok til at have oplevet charter-turismens udvikling og de faldende flybillet-priser siden siden 1990’erne. Hele 83 pct. af denne generation bruger i dag fly til deres rejser.
En pæn stor del af danskerne bruger i øvrigt bilen på rejse til udlandet – og det gælder alle aldersgrupper. Mellem 14 og 16 procent sidder bag eget rat, når de kører udenlands. Formentlig fordi bilen fortsat giver den største fleksibilitet af alle transportmidler med motor.
Ifølge Danmarks Statistik holdt 7,7 millioner danskere i 2018 ferier, der varede mindst fire dage. Det må betyde, at 2,2 mio. holder mere end én ferie hjemmefra om året. 42 pct. af ferierne blev holdt i Danmark og 58 pct. i udlandet.
Flere rejsetal
De helt unge mellem 15 og 24 år samt de ældre over 65 år rejser mindst. De stod begge for 17 pct. af alle rejser i 2018.
Det passer nok med, at de unge ikke har råd – f.eks. på grund af deres uddannelse – mens de gamle ikke gider.
Aldersgruppen 15 til 24 år udgør i øvrigt 15 pct af den danske befolkning, mens de ældre over 65 år fylder 23 pct.
Den aldersgruppe af danskere, som stod for flest lange ferierejser, var de 45- til 64-årige. De var med på 35 pct af alle rejser sidste år. De udgør 32 pct. af den danske befolkning.
Midt i tabellen – ikke kun aldersmæssigt – ligger danskerne på mellem 25 og 44 år. De udgør 30 pct. af landets befolkning og tog på 31 pct. af rejserne sidste år.
Når ferien går til udlandet, vælger 81 pct. af danskerne flyet som transport-middel. Bilen kører ind på andenplads med 15 pct, mens de resterende fire pct. kommer fra busser, tog og skibe.
Holdes feriedagene i Danmark, ser tallene lidt anderledes ud. Så bruger syv af ti danskere bilen – 71 pct. Flyet bliver kun valgt i 16 pct. af tilfældene, mens busser, toge og skibe deles om de resterende 13 pct.
Alt andet lige må det være skuffende tal for DSB, der ihærdigt prøver at få flere danskere på skinner i ferien – bl.a. ved at udvide adgangen til billige Orange togbilletter.
Skriv et svar