Det var lige, hvad vi manglede efter Corona pandemien.
Nu var passagererne så småt begyndt at vende tilbage til ruteflyene, og flyselskaberne var i gang med åbne ruter igen – og så kommet er chok, der igen får mennesker til at tvivle på, at det er sikkert at flyve.
Denne gang er det ikke Corona restriktioner og smittefare, der får folk til at holde sig tilbage. Nu er det risikoen for at ende i statsligt styret flykapring som den, Ryanair har oplevet over Hviderusland i går og i dag.
Et Ryanair fly med over 100 passagerer på vej fra Athen i Grækenland til Vilnius i Litauen blev angiveligt tvunget til landing i Hvideruslands hovedstad Vilnius ved at udsende en falsk melding om en bombe ombord. Desuden blev den civile Boeing 737 ledsaget til landing af et hvide-russisk Mig-29 jagerfly.
Her til aften fik Ryanair flyet lov til at fortsætte rejsen til Vilnius. Ombord manglede seks passagerer, der forlod flyet i Minsk. Blandt dem den kendte blogger og system-kritiker Roman Protasevitj.
Fly-kidnapningen har fået politikere fra mange lande til at reagere skarpt over for den hviderussiske regering.
Her i dag mandag var EU’s regeringschefer samlet til krisemøde i Bruxelles for at drøfte, hvordan man vil straffe Hviderusland for den kriminelle handling. Den skal være beordret direkte fra den hviderussiske diktator Lukashenkos kontor.
Efter regeringschefernes møde her mandag aften meddelte en EU-talsmand, at hviderussiske flyselskaber får forbud mod at benytte EU’s luftrum og lande i EU-landes lufthavne.
Samtidig opfordrer EU alle flyselskaber til at undgå at bevæge sig hen over Hviderusland.
Allerede tidligere i dag var Lufthansa det første af de store flyselskaber, som reagerede. Selskabets maskiner flyver udenom Hviderusland. Dog var flyforbindelserne mellem Tyskland og Minsk ikke officielt aflyst endnu her mandag aften.
Blandt de mindre flyselskaber har airBaltic med base i Letland meldt ud, at dets fly tager en omvej uden om Hviderusland, hvis de skal rejse sydpå.
Litauen har også forbudt fly til og fra landet at krydse hviderussisk territorium. Litauen og Hviderusland (Belarus) er nabolande.
Desuden har de britiske luftfarts-myndigheder – CAA – inddraget start- og landingstilladelsen til Hvideruslands nationale flyselskab Belavia.
Samtidig opfordrer CAA alle engelske flyselskaber til at holde sig langt fra hviderussisk lufthavn og stoppe eventuelle ruter til landet.
Andre flyselskaber som f.eks. SAS har her til aften endnu ikke meldt ud om deres reaktioner og sanktioner mod Hviderusland.
I løbet af mandag mener luftfarts-iagttagere, at Hviderusland bliver fuldstændig isoleret fra resten af Europa….
(Indledningsfoto til artiklen: Fotis Christopoulos / Unsplash)
Skriv et svar