Når folk tager på skiferie, tænker de fleste på at tjekke deres udstyr i form af ski og dragter. Mange husker også at få en rejseforsikring med fokus på skisport.
Til gengæld er der langt færre, som er opmærksomme på, at de også skal beskytte deres øjne ordentligt. Ikke alle skibriller er lige gode, og der findes skisport-freaks, som slet ikke tager briller på.
Carsten Edmund, der er øjenlæge og formand for Øjenforeningen, gør opmærksom på, at det ikke kun er solens direkte stråler, som kan være skadelige.
Også det reflekterede lys fra de hvide sneflader kan udsætte menneskers øjne for det skadelige ultraviolette lys. Det sker især, hvis man løber på ski i mange timer.
Carsten Edmund fortæller, at sollys langt hen ad vejen er ufarlig for øjnene. Det er kun, hvis man i længere tid opholder sig pisterne uden beskyttelse for øjnene, at risikoen for skader øges.
Ved langvarig sol-eksponering kan øjet og øjen-omgivelserne nemlig blive forbrændt af solens ultra-violette stråler (UV).
Jo kortere bølgelængde, strålerne har – desto større er risikoen for, at de kan være skyld i midlertidige skader på øjnene.
Derfor er horn- og binde-hinden der er øjets yderste beskyttende lag, er ikke beskyttet mod uv-stråler. De risikererat tage oftest skade under ophold i sne og solskin.
Den typiske reaktion fra øjet er, hvad man kalder sneblindhed. Da oplever man smerter, rødme, irritation og fornemmelse af grus i øjnene.
Symptomerne kommer først timer efter skiløbet, netop som man skulle ud og spise middag eller deltage i en festlig after-skiing.
Sneblindhed skyldes en overfladisk forbrænding af øjnenes horn- og slim-hinder. Den kan sammenlignes med en solskoldning af huden.
”Sneblindhed forsvinder ofte af sig selv i løbet natten, uden at den efterlader varige skader. Man kan dog lindre genen ved at bruge øjensalve, smerte-stillende håndkøbs-medicin og ved at opholde sig i mørke,” forklarer Carsten Edmund.
Under alle omstændigheder anbefaler han, at man benytter solbriller eller gode skibriller, når man opholder sig i sne i længere tid, hvor solen skinner.
Gule skibriller – ligesom solbriller – det blå ultra-violette lys i at nå øjnene. De skal imidlertid slutte tæt til ansigtet for at fungere efter hensigten.
Samtidig kan skibrillerne beskytte øjnene godt mod sne, blæst og kulde.
Derfor bruger mange dem kun i forbindelse med dårligt skivejr uden sol, med tåge og blæsende snevejr. Her hjælper de gule briller med at se skiløjpens overflade, afmærkninger og konturer.
Anvendelsen af skibriller bør dog udvides til alt skiløb og ophold ved løjperne for at sikre den bedste beskyttelse af øjnene.
Endelig understeger øjenlægen, at det er vigtigt at benytte solcreme på ansigt og øjenlåg, når man er på skitur. Solens skarpe stråler kan nemlig også skade huden på både kort og længere sigt….
(Indledningsfoto til artiklen: Photo Mix /Pixabay)
Skriv et svar