Når Hotel GSH på Bornholm i 2021 slår dørene op for en ny værelsesfløj, bliver byggeriet ikke kun CO₂-neutralt, men klimapositivt.
Det er muligt, fordi værelsesfløjen bliver både bygget, beklædt og isoleret med træ, hvilket aldrig er set tidligere i et dansk erhvervsbyggeri.
Da træ ad naturlig vej absorberer CO₂, er forventningen, at byggeriet vil levere et positivt klimaaftryk.
Hotel GSH har en tro på, at den nuværende Corona krise i hotelbranchen vil være overstået næste år. Ellers ville hotellet ikke kaste sig ud i den nye investering, der bliver en del af undervisningen på ingeniør-studiet.
Hoteldirektør Trine Richter vurderer, at både turister og virksomheder i stigende grad vil søge efter overnatninger og mødesteder med et bæredygtigt set-up.
Det bornholmske hotel i Rønne kommer til at sætte helt nye klima-standarder for erhvervs-byggeri. Slut med stål og beton – ind med træ.
Hotellet bliver ikke kun beklædt med træ. Også den bærende konstruktion og isoleringen af træ og træ-materialer.
Det miljø-rigtige går i øvrigt videre end til selve den nye bygning. Spild-produkter fra selve byggeriet – såkaldt fraskær – bliver f.eks. genbrugt til møbler og overflader inde i huset.
Tilsvarende bliver fraskær fra bornholmske granitbrud anvendt til udsmykning, der også er en del af temperatur reguleringen. Granit kan nemlig både holde på varme og kulde.
Al ventilation sker også ad naturligvis med ovenlys vinduer og store åbne partier. Endelig kan alle elementer i den nye hotelfløj genbruges.
Tegningerne til det nye projekt kommer fra arkitekt firmaet 3XN i København:
”Det er en drøm at få lov til at arbejde med en bygherre, som er fuldstændig kompromisløs i sin tilgang til bæredygtighed og cirkulær økonomi. På den måde er projektet det umuliges kunst, der nu bliver muligt,” siger direktør og arkitekt Kasper Guldager fra 3XN.
”Hvis vi i Danmark skal kunne nå i mål med vores klimamål, er byggebranchen nødt til at tænke og agere anderledes. Derfor er der stort brug for fyrtårnsprojekter som dette,” fortsætter han.
Ifølge Det Internationale Miljøagentur står byggebranchen for omkring 40 procent af verdens udledning af CO₂. Særligt stål og beton udgør store belastninger for miljøet og er samlet noteret for 16 procent af verdens CO₂-udledning.
At det bornholmske byggeprojekt er noget helt for sig selv bliver understreget af, at det er på vej til at blive en del af undervisningen af danske ingeniør-studerende på DTU i Lyngby.
Byggeriet af den nye værelsesfløj på Hotel GSH – Green Solution House – går i gang i løbet af efteråret og skal efter planen stå færdig klart inden sommeren 2021.
Fløjen får 24 nye værelser, et nyt mødelokale samt en spa-afdeling på bygningens tag.
Efter udvidelsen vil Hotel GSH råde over i alt 59 værelser med umiddelbar tilknytning til hotellets hovedbygning.
Det københavnske arkitekt-firma 3XN er internationalt kendt for sine byggerier, hvor miljø, genbrug og klima er en vigtig del.
3XN har bl.a. tegnet Rigshospitalets nye nordlige afsnit, den olympiske komités nye globale hovedsæde i Lausanne i Schweiz, Sydneys nye Fish Market og Berlins karakteristiske Cube kontor-kompleks,
(Indledningsfoto til artiklen: 3XN)
Skriv et svar