I de senere år er interessen for camping-livet vokset markant hos danskerne, der for manges vedkommende har gen-opdaget forældrenes eller bedste-forældrenes foretrukne ferieform.
Boomet ser ud til at fortsætte, men her i de økonomiske krisetider, er det primært brugte campingvogne og campere, som danskerne køber i stor stil.
Samtidig er der kommet mange flere nye campisterne til, som først skal lære de mange regler, der skal overholdes omkring især transporten af vognen på danske veje.
I dag er Danmark det land i Europa, der har flest campister pr. indbygger. Omtrent en tredjedel af den danske befolkning camperer hvert eller hvert andet år, oplyser Campingrådet.
Ifølge Danmarks Statistik var der i 2022 godt 12,8 millioner overnatninger på de danske campingpladser. Det er det højeste antal i 20 år.
En af de typiske begynderfejl er at glemme at veje sin campingvogn eller camper.
Vægten kendte man nok fra, da man købte vognen eller camperen. Siden har fyldt det rullende hjem med tøj, mad og alle sine ejendele.
Pludseligt vejer hele optoget meget mere – og måske for meget i forhold til både ens eget kørekort og samt registrerings-attesterne til vognen og den bil, som trækker den.
Har man ikke disse ting på plads og bliver stoppet af politiet i Danmark eller i udlandet, kan det hurtigt koste meget dyre bøder.
I Danmark er bøden for overvægt på campingvognen minimum 1.000 kroner og udregnes procent-mæssigt. Hvis man har en overvægt på over 30 procent, risikerer man at miste kørekortet. I nogle lande er satserne endnu skrappere.
Med et almindeligt kategori B kørekort har man ret til at føre en bil med en totalvægt på højst 3.500 kilo. Det vil sige bil og campingvogn tilsammen.
Desuden skal man tjekke sin bils registrerings-attest, hvor der står, hvor mange kilo den må trække på krogen. Hverken trailer eller campingvogn må overstige den vægt.
Når man samtidig kører med campingvogn, er det vigtigt også at kende bilens såkaldte vogntogsvægt. Det er det maksimalt tilladte antal kilo inklusive bil, påhængsvogn, passagerer og bagage, som bilen er godkendt til.
I praksis er nogle bilers godkendte vogntogsvægt nemlig lavere end summen af bilens egen totalvægt og bilens største tilladte påhængsvægt tilsammen.
Bilens vogntogsvægt er angivet på køretøjets typeplade, som man normalt finder i motorrummet eller i dørfalsen. Denne vægt står i de fleste tilfælde også i registrerings-attesten.
Endelig fortæller FDM, at det ikke er unormalt, at en campingvogn tager ti procent på i vægt over tid – udelukkende på grund af fugt.
Et af de steder, hvor man kan få vejet sin campingvogn og camper helt gratis døgnet rundt, er på Materialepladsen. Den har adresser i Ringsted, Næstved, Vordingborg, Roskilde og Helsinge.
Operationen tager kun få minutter og foregår i to omgange. Først vejes hele vogntoget og bagefter personvognen alene. Nøjagtigheder er plus/minus fem kilo op til 15 tons….
(Indledningsfoto til artiklen: Blake Wisz / Unsplash)
Skriv et svar