Det kan godt være, at englænderne holder sig endnu mere til traditionerne end danskerne – især her omkring juletiden.
Ikke desto mindre er der en stigende andel af briterne, som gerne vil se noget nyt og anderledes til jul.
Faktisk hele 90 procent, viser en ny undersøgelse, som lavpris-flyselskabet easyJet har fået foretaget med 2.000 deltagere.
80 procent er villige til at bryde op hjemmefra i juledagene for at tage til udlandet og opleve andre traditioner end dem, de plejer.
Aller-øverst på englændernes ønskeseddel i år står såmænd København og Santa Lucia optoget i Tivoli. Det fik 29 procent af stemmerne.
Med sine tusinder af julelys og juletræer er den 174 år gamle forlystelsespark i midten af den danske hovedstad naturligvis populær blandt både lokale indbyggere og turister.
Briterne vil imidlertid gerne være til stede i Tivoli på én bestemt dato i december. Nemlig den dag, hvor Lucia optoget går igennem den gamle have.
En anden særlig dansk juledato, som englænderne også gerne vil opleve, kommer længere nede på listen. Det er J-Dag, hvor Tuborgs klassiske snebajer bliver åbnet.
Optoget i Tivoli med unge piger i hvide kjortler og stearinlys kranse på hovedet slår dog alle andre med flere længder. Også den finske sauna tradition, som må nøjes med en andenplads.
Finnerne tager juleaften i deres lokale sauna for at etablere en forbindelse til deres forfædre. Når den er skabt, løber de levende finner udendørs i kulden for at fejre jul, mens den afdøde familie kan indtage deres pladser i den opvarmede sauna.
Dette festlige scenarie vil 19 procent af briterne gerne opleve denne jul.
I den tredje-mest eftertragtede og anderledes jule-tradition bliver englænderne på deres øer. Her vil 18 procent svinge ildkugler i Skotland.
”Fireball Swinging” foregår nytårsaften i den skotske by Stonehaven. Det sker under ledsagelse af gamle kirkeklokker, hvor skotter i traditionelle klæder går gennem hovedgaden svingende med ildkugler om hovedet.
Længere nede på easyJets Top-20 liste over alternative juletraditioner finder man også mere vilde ting som f.eks. banan-fester eller et middelalder marked i Frankrig.
To jule-events lokker til Alperne:
Det ene er Krampus Nacht i Østrig den 5. december. Her klæder folk sig ud som Krampus uhyrerm der straffer uartige børn før jul.
Det andet er Morcote klokke-festen i Schweiz, hvor folk mødes i de ni dage før jul og på selve juleaften for at feste og drikke.
På skift klatrer deltagerne op ad en stige til Morcote kirkens tårn for at spille på de gamle klokker.
Forklaringer er der i øvrigt flere af til, at briterne nu ønsker at bryde traditionerne og opleve julen på en anderledes måde i udlandet.
Ifølge analysen vil 46 procent prøve noget nyt og skabe nye minder. 38 procent vil opleve andre kulturer til jul, mens 37 procent vil give deres familier og kære en ny oplevelse. Tilsvarende 37 procent vil bryde op med gamle traditioner.
Her er til sidst Top-20 over de alternative jule-oplevelser, som englændere gerne vil have i år:
- Santa Lucia optoget i Tivoli i København – 29 procent.
- Jule-sauna med forfædre i Finland – 19 procent
- Ildkugle svingning i skotske Stonehaven – 18 procent
- Middelalder julemarked i Provins i Frankrig – 18 procent
- Sankt Nikolaus Tag procession i schweiziske Rigi – 17 procent
- Krampus Nacht i Østrig – 13 procent
- Morcote klokke-ringen i Schweiz – 13 procent
- Yule Lads trold-besøg i Island – 12 procent
- Bananer i Braga i Portugal – 12 procent
- Gemte pickles i juletræer i Tyskland – 11 procent
- Frau Pechta heksen i Tyskland og Østrig – 11 procent
- Santa Lucia den 13. december i Sverige – 11 procent
- Koste-gemning i Norge – 10 procent
- La Befanas hekse-gaver i Italien – 10 procent
- Il rogo del Vecchione nytår i Bologna – 10 procent
- J-Dag i Danmark – 9 procent
- Kalikantzaroi festivalen i Grækenland – 9 procent
- Sko-kastning i Tjekkiet – 8 procent
- Caga Tio i spanske Catalonien – 7 procent
- Mari Lwyd i Wales – 6 procent
(Indledningsfoto til artiklen: Lasse Salling / Tivoli)
Skriv et svar