Når danske direktører og andre med topstillinger i erhverv og den offentlige sektor tager på ferie eller arrangerer firmature, vil de ikke nøjes med solstolen og de kolde drinks i baren.
De går i stedet efter ekstrem-sport, personlig udvikling eller den helt komplette ro, hvor de kan koble af fra en stresset hverdag.
I de seneste ti år er antallet af topledere, der f.eks. vil prøve kræfter med off-piste skiløb, nærmest mangedoblet.
Det fortæller direktør Christoffer Backman, der er direktør for rejsebureauet De Brede Planker. i København. Bureauet har siden 2010 specialiseret sig i at sende gæster til eventyr på mountain bike, off-piste ski, hesteryg eller surfing på store bølger.
Tendensen fra rejsebureauet bekræftes af Ledernes fagforening. Her siger teamchef og ledelses-rådgiver Michael Uhrenholt:
”Hvor ferien for topchefer tidligere har været endnu et sted at performe med målbare udfoldelser som for eksempel marathon og triathlon, vender den nye ferietendens sig mod fordybelse og inspiration. At komme helt væk fra sin hverdag, udvikle nogle nye kompetencer og turde melde sig helt ud af sine forpligtelser bliver en form for mindfulness,” forklarer han.
En ny undersøgelse foretaget af Ledernes fagorganisation viser, at ni ud af ti topledere tager arbejdet med på ferie i form af mails eller sms’er.
Det er en tendens, som kan skade arbejdskulturen i en hel organisation. Chefens arbejdsomhed kan nemlig også ødelægge de underordnede ansattes evne til at holde ferie.
Michael Uhrenholt erkender samtidig, at ferie kan være udfordrende. Den generelle anbefaling om total ro er svær at anbefale alle.
– I udgangspunktet bør alle tage ferie, uanset om de er ledere eller ansatte. Vi må bare erkende, at ferie ikke er lige afstressende for alle. For mange topledere er arbejde og identitet så tæt forbundet, at det er næsten umuligt at lukke ned for mail og telefon i tre uger,” forklarer han.
Uhrenholt bakkes op af erhvervs-psykolog Kit Sanne Nielsen fra Erhvervspsykologerne:
”Det er svært for topledere at slippe ansvaret. Derfor kan en ferieform, hvor de kan tilføje et konkurrence element sammen med en fysisk udfordring medvirke til, at de får renset ud i hovedet og ser problematikkerne i et nyt lys. Det er rigtig gavnligt både på arbejdet og i det private,” mener Kit Sanne Nielsen.
Hos rejsebureauet De Brede Planker er gæsterne ofte meget målrettede personer, der vil udvikle sig selv og udfordre deres personlige grænser. Det gælder både på firmature, og når lederne er afsted på egen hånd.
Deltagerne bruger sjældent rejsen til at blære sig på f.eks. Instagram eller sende videoer hjem til firmaet. Så meget desto mere imponerende er det, at rejseburauets kunder spænder fra folk i 30’erne og helt op i 60’erne.
”En stor del af de ture på ski, som vi arrangerer, har udgangspunkt i solo-rejsende. Jeg oplever, at det er en benhård prioritering hos deltagerne, hvor job og familie ikke bliver valgt fra, men hvor det hele drejer sig om personen selv. I sidste ende ser vi ofte, at deltagerne kommer hjem fra eventyret med mere energi,” forklarer Christoffer Backman fra De Brede Planker.
Ferieformen med fokus på selvudvikling står i skarp kontrast til det typiske billede af familien på sommerferien.
Derfor er der en risiko for, at den skaber misundelse og misforståelser. Det er vigtigt at få afstemt sin solo-feries formål på forhånd med sine omgivelser:
”Er du f.eks. topleder og mor, vil der altid være nogen på arbejde eller i familien, som trækker i dag. Ferie-projektet må heller ikke blive tabuiseret af dem, som har et meget stressende job – og som har behov for at kunne koble helt fra i nogle dage. De kan vinde overskud ved fordybelse og ved at have fokus på sig selv,” siger Michael Uhrenholt fra Lederne….
(Indledningsfoto til artiklen: De Brede Planker)
Skriv et svar