Holder vejr-udsigten ikke så godt, som den plejer? Er den især gal, når I vil se en fornuftig vejr-prognose i andre europæiske lande?
Så er der en grund, og den er ikke, at meteorologerne skal have pudset deres briller eller optimeret deres computer-programmer.
Årsagen er faktisk Covid-19 virussen – eller i hvert fald indirekte. Corona pandemien sørger nemlig for, at der er væsentligt færre passagerfly på himlen.
Klima-mæssigt har det den fordel, at CO₂ forureningen falder, når færre jetmotorer er tændt. Omvendt får meteorologerne langt færre data om vejr-situationen i atmosfæren. De bliver normalt indsamlet af sensorer i rutefly over Europa.
Det oplyser den fælles-europæiske vejrtjeneste ECMWF, der på en almindelig hver dag plejer at få omkring 50.000 rapporter fra civile fly.
I slutningen af marts er dette tal faldet til under en tredjedel om dagen. Den 26. marts var det således kun godt 14.000.
ECMWF og de enkelte landes meteorologiske institutter bruger flyenes rapporter til at skabe præcise øjebliks-billeder af vejret i atmosfæren over de forskellige dele af Europa.
Desuden indgår de mange tal i meteorologernes modeller for vejr-udsigter. Jo flere data – desto mere præcise kan prognoserne blive, skriver ECMWF på sin blog.
Indtil videre har man nok ikke kunnet mærke den store forskel i vejr-udsigternes præcision. Meteorologerne henter nemlig også målinger fra stationer på jorden og fra satellitter, der svæver højere oppe.
På den anden side har ECMWF registreret et fald på op til 65 procent i antal rapporter fra de normalt mest fly-befærdede områder af vores verdensde På verdensplan er faldet 42 procent. Det må påvirke prognosernes præcision.
I øjeblikket ligger meterorologernes træf-sikkerhed i øjeblikket på 96,7 procent. Det er en smule lavere end, når ti-tusinder af passagerfly hver dag måler temperaturer, lufttryk, vind og fugtighed – og sender disse data ned til ECMWF’s computere….
(Indledningsfoto til artiklen: Charlie Yoon / Pixabay)
Skriv et svar