I går åbnede EU sine grænser for 14 lande i andre dele af verden.
Det skete ud fra en vurdering af landenes Corona-udbredelse, der opdateres hver 14. dag. Den kræver først og fremmest, at smitte-tallet skal være under 16. pr. 100.000 indbyggere. Desuden bedømmes, om hvert eneste land håndterer Covid-19 problemet på en god og troværdig måde.
De enkelte EU-lande kan dog selv bestemme, om de vil følge de nye grænse-åbninger 100 procent, eller om de fortsat vil lave egne regler.
Det var ventet, at Danmark ville lave sin egen variant. Den er netop blevet offentliggjort og betyder, at Danmark åbner sine grænser for i alt 10 lande.
Ud fra et forsigtigheds-princip vurderer den danske regering, at det er ok at åbne for indrejse fra Australien, Canada, Japan, New Zealand, Sydkorea og Thailand.
Dertil skal lægges de fire europæiske mikro-stater Andorra, Monaco, San Marino og Vatikanstaten, som dermed er åbne for turistrejser.
USA, Tyrkiet, Kina og det meste af Sverige er fortsat ”no go” for danskere. Udenrigs-ministeriet råder danskere fra at tage dertil, medmindre rejsen er nødvendig.
For Sverige lempes indrejse-reglerne til Danmark for regionerne Kronoberg og Blekinge. Det er med til at gøre Sverige til et patchwork tæppe, hvor svenskere fra nogle områder må besøge Danmark – andre ikke.
Kun tre regioner i Sverige – den tredje er Västerbotten – opfylder kriterierne for lave smittetal i den nye EU-model.
Udenrigsministeriet fraråder derfor fortsat rejser til resten af Sverige. Undtagelser gælder ophold i egen ødegård eller, hvis man rejser i transit gennem Sverige.
England står ikke direkte på ”bliv væk” listen, men eftersom danskere vil blive sendt i 14 dages karantæne, når de ankommer eller returnerer fra Storbritannien , er landet ikke oplagt til en sommerferie.
Regeringen i London er godt klar over, at den isolerer sig selv i verden med sin karantæne-politik. Boris Johnson og co. overvejer derfor at slette reglen for rejsende fra 75 lande så hurtigt som muligt. Danmark er formentlig på den liste.
Ministeriet gør samtidig opmærksom på, at de seks ny-åbnede lande uden for EU har indrejse-restriktioner eller karantænekrav for danske rejsende.
Det betyder, at alle rejsevejledninger for disse lande forbliver orange på Udenrigsministeriets digitale landkort. Løfter et af landene sine indrejse-restriktioner eller ophæver sine karantæne-krav, ændres deres status straks til gult.
(Indledningsfoto til artiklen: Christian Lue / Unsplash)
Skriv et svar