I meget gamle dage var det flot, hvis man som dansker kunne rejse til nabolande som Sverige, Norge og Tyskland. Selv vikingerne kom længere væk. De besøgte trods alt USA, England, Frankrig og en stor del af Rusland.
Med regeringens beslutning i dag om at forlænge sit ”rejse-forbud” frem til den 31. august, bliver Danmark banket tilbage til før Middelalderen.
Vi kan glemme alt om sommerferien i Italien, Spanien, Frankrig, Grækenland, Tyrkiet osv. Også selvom de pågældende lande er ved åbne deres grænser igen for turister – gerne også for danskere. Grækerne åbner således sine lufthavne for fly fra bl.a. Danmark fra den 15. juni.
Til gengæld får vi fra den 15. juni lov til at rejse til Norge, Tyskland og Island – og folk derfra må også gerne besøge Danmark. Sverige er ikke inde i varmen, men det har sine Corona grunde.
Ikke meget for en rejseglad nation som danskerne, der oven i købet godt kan lide at prale af vores internationale syn på tingene.
OK – danske forretningsfolk behøver ikke at tage regeringens forlængelse af rejse-begrænsningen helt så bogstaveligt som almindelige danskere.
De får dog at vide af Mette Frederiksen og co, at de kan rejse på eget ansvar, men de skal passe meget på. De bør også dobbelt-tjekke deres rejse-forsikringer, inden de tager udenlands. Det er ikke sikkert, at de dækker, når regeringen helst så, at alle danskere blev hjemme.
Sidste år drog knap 1,1 million danskere på charter-rejse. Dertil skal lægges mange tusinde, som rejse udenlands på egen hånd eller lod et rejsebureau arrangere turen.
En stor del af dem må føle sig snydt efter regeringens udmelding i dag. De færreste havde nok regnet med, at den ville åbne Danmarks grænser for fuldt gab. Men at det kun skulle blive en lille mundvig, der blev lempet, kommer som en overraskelse.
For den danske rejsebranche er udmeldingen en chok. Mange vil kalde det et dødskys. Hvorfor det skal uddeles så tidligt, er svært at forstå.
Vores naboer mod syd – tyskerne – er f.eks. i fuld gang med at åbne alle deres grænser og få pustet nyt liv i flyruterne til Middelhavet.
Det er helt rimeligt, at regeringen er varsom. Men forsigtighed kan også overdrives. Lige nu sender den Danmark ud i en tilværelse som et lille og isoleret land. Lille var vi i forvejen, men indelukkede var vi ikke.
Regeringen prøver at redde situationen hjem ved at sige, at de nye grænse-åbninger vil være en hjælp til turismen i Danmark. Sikkert korrekt, men at holde ferie i eget land er jo kun en lille del af den typiske danskers verdensbillede.
Den danske grænse-åbning for turister fra Norge, Island og Tyskland fra den 15. juni vil være forbundet med flere restriktioner:
Turisterne skal f.eks. have booket minimum seks overnatninger i Danmark – og det skal være uden for københavn.
Den danske hovedstad må føle sig som en paria i eget land. Norske og tyske turister må ikke holde ferie i København, der ellers plejer at være et trækplaster på denne årstid. Kun danskerne selv må gå i Tivoli, besøge Nyhavn osv.
Millioner af kroner, som Danmarks eget nationale turistbureau – VisitDenmark – har spenderet på at markedsføre vores land ude i verden, vil være spildt.
Det bliver dyrt at begynde forfra, når regeringen engang senere i år forhåbentligt skifter mening og tør sige siger ”hej til verden” igen.
De eneste, der nok er glade for den minimale åbning, er sommerhus-udlejerne i Jylland, på Bornholm og på de syddanske øer. De får fyldt deres boliger i år – bedre sent end slet ikke.
København får selvfølgelig flere danske turister. Det er skam hyggeligt, men det hjælper f.eks. ikke hos de restauranter, vi så gerne vil prale med ude i verden. Deres besøgende er i høj grad udlændinge – gastro-turisterne.
Svenskerne kommer vi også til at savne i gadebilledet her i København. For den sags skyld også nordmændene. De kunne være højrøstede, men mindede også trods alt om, at Danmark er nordisk….
Norges statsminister Erna Solberg bekendtgjorde samtidig med Mette Frederiksen, at danskere må rejse til Norge fra den 15. juni. Dermed kan turismen gå begge veje. Næsten. For danskerne må godt besøge Oslo, men nordmænd ikke København.
Færøerne vil også åbne for turister fra Danmark, Island og Grønland fra midten af juni – så dér kan danskere rejse hen.
(Indledningsfoto til artiklen: Josealbafotos / Pixabay )
Skriv et svar